Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Damnation

Damnation (2018) – Säsong 1

  • Drama
  • Netflix
David Lindahl | Recension
12 februari 2018
David Lindahl | Recension
12 februari 2018

Blodtörstig och brutal skildring av USA:s strejkande bönder under 30-talet.

  • I rollerna:
    Logan Marshall-Green, Killian Scott, Sarah Jones, Chasten Harmon, Christopher Heyerdahl m.fl.

 

Logan Marshall-Green och Killian Scott i Damnation.
Logan Marshall-Green och Killian Scott i Damnation. Foto: Netflix

Under den stora depressionen i det lilla samhället Holden i delstaten Iowa har bönderna gått i strejk på grund av låga matpriser. Prästen Seth arbetar tillsammans med sin hustru Amelia i den lokala kyrkan för att sprida guds ord. Men bakom den kristna fasaden vilar ett större projekt. Seth och Amelia har ett förflutet som strejkstödjare och har kommit till Holden för att hjälpa bönderna att bekämpa de stora företagen. Allt grövre metoder tas till av företagen för att stoppa strejken och snart är ett fullskaligt blodbad på gång.

Netflix produktion Damnation är en spännande periodserie som väl har fångat sin tids brutalitet och misär. Här finns politiska budskap inbakade kring kapitalism och även konflikter likt "den lilla människan" mot staten. Vidare inkluderas också problem som rasism, kvinnans roll i samhället och pressens yttrandefrihet.

Vad som framför allt sticker ut med serien är skådespelet och de många olika karaktärerna. Förutom prästen Seth och hans bror till cowboy, Creeley, följer vi även bönderna, sheriffen, de prostituerade på den lokala bordellen, företagspampar och rasistiska organisationer. Tillsammans skapar de en mångfacetterad rollista. Men det är också här det blir lite problematiskt.

Många karaktärer i en serie är bra för att kunna bygga ett långvarigt intresse. Tyvärr går Damnation lite bet på detta genom att inkludera väldigt mycket människor och samtidigt försöka fördela fokus jämnt genom tio avsnitt. Det går helt enkelt inte. Framför allt inte heller när det finns två huvudkaraktärer vars historier kräver ett större fokus.

Damnation är en bra serie som är mest intressant i början och på slutet. Det känns som att den tappar riktning i mitten och mest avslöjar småsaker utan att riktigt fokusera på strejken som faktiskt är den verkliga handlingen. Jag kan också tycka att våldet emellanåt blir för brutalt av ingen som helst anledning. Att visa brutalitet i en serie som Damnation är viktigt, men det ska förankras i handlingen och vara motiverat. Inte bara våld för våldets skull.

Jag skulle rekommendera Damnation för den som är intresserad av den här typen av serier som påminner om Hell On Wheels och Deadwood. Mitt slutbetyg blir dock en trea. Jag tycker det hade krävts mer manusarbete och fokus på rätt saker genom säsongen för att få ett högre betyg.

Är du mer intresserad av serier kan du här läsa om vilka som har fått grönt ljus till 2018 och 2019.