Dad Stop Embarrassing Me! (säsong 1)

Dad Stop Embarrassing Me! (säsong 1)

  • 8 x 25 min
  • Komedi
  • Netflix
14 april 2021 kl. 20:14
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Jamie Foxx Stop Embarrassing Me!

Jamie Foxx återvänder till sitcoms efter 25 år i den nya Netlix-serien om en pinsam pappa och hans dotter.

  • Skapare:
    Jamie Foxx, Jim Patterson
  • I rollerna:
    Jamie Foxx, Kyla-Drew, David Alan Grier m.fl.

Inleder den här recensionen med en disclaimer över att jag har väldigt svårt för sitcoms. Har aldrig riktigt förstått hypen kring Vänner eller vad som är så roligt med How I Met Your Mother - det är ju bara burkskratt över dåliga skämt. Föredrar serier utan pålagda skratt och forcerad humor. Jag föredrar att skratta när jag känner för det.

Men med det åt sidan så kan jag ändå uppskatta att titta på sitcoms ibland. Något avsnitt här och där kan vara underhållande, och kanske främst avslappnande eftersom hjärnan sällan behöver jobba särskilt mycket under de där 25 minuterna - till skillnad från ett 50-minutersavsnitt av Game of Thrones till exempel.

"Dad Stop Embarrassing Me!" är Netflix senaste sitcom och den handlar om singelpappan Brian som måste lära känna sin tonårsdotter Sasha när hon flyttar in efter att hennes mamma har dött. Låter det tragiskt med en pappa som inte känner sin dotter och en dotter som sörjer sin mamma? Ja. Men den här serien är allt annat en tragisk, för det är ju trots allt en situationsKOMEDI. Visst?

Det är ingen mindre än Jamie Foxx som spelar singelpappan Brian, och han lever verkligen upp till seriens namn om att vara pinsam i sin roll. Men det är snarare Foxx som är pinsam än Brian. För i stället för att skratta åt hans faderliga tafatthet så funderar jag över hur det här kan vara samma person som har vunnit en Oscar för bästa skådespelare, och varit huvudrollen i en Tarantino-rulle?

Foto: Netflix.

Serien trycker hårt på att Foxx äntligen återvänder till genren där hela hans karriär började, men det känns snarare desperat än roligt. Med sig har han David Alan Grier som han spelade tillsammans med i tv-serien In Living Color för 25 år sedan, och även om det nog kan vara ett kärt återseende för de som följde den serien, så är det ändå inte roligt - och det är väl det enda man egentligen kan kräva av en sitcom? Att den ska vara ROLIG.

I övrigt är det några mer eller mindre okända skådespelare som spelar Brians syster, poliskompis och kärleksintresse. Jamie Foxx återkommer även själv i några andra roller förutom den som singelpappan Brian.

Kyla-Drew som spelar dottern Sasha väger på många sätt upp för Brians konstigheter och även fast hon använder sig av så pass många ungdomliga termer att jag som 22-åring känner mig gammal, bär hon nästan upp hela serien på sina axlar och levererar både humor och allvar - till skillnad från Foxx som endast levererar "humor".

"Dad Stop Embarrassing Me!" är en sit-com för den som älskar sitcoms, men kanske främst för den som älskar Jamie Foxx - en pinsam version av honom alltså och inte den som är med i "Django Unchained".

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL