Close

Close (2019)

 • 1 tim 34 min
 • Action, Thriller
 • Netflix
Uppdaterad 03 december 2019 kl. 20:12 | Publicerad 17 januari 2019 kl. 15:01
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Noomi Rapace som livvakt i nya Netflix-filmen "Close".

I den nya Netflix-filmen "Close"spelar Noomi Rapace en livvakt som får i uppdrag att skydda en ung arvtagerska mot ilskna kidnappare. Trots att filmen är fylld av action blir det aldrig riktigt spännande. Rapace gör en bra roll, men ändå känns det här mest som en standardiserad actionthriller.

 • Regi:
  Vicky Jewson
 • Manus:
  Vicky Jewson och Rupert Whitaker
 • I rollerna:
  Noomi Rapace, Indira Varma, Sophie Nélisse, Eoin Macken m.fl.
Close
Sophie Nélisse i rollen som Zoe (vänster) och Noomi Rapace som livvakten Sam (höger). Foto: indiewire.com

Filmen inleds svettigt, där vi får bevittna livvakten Sams (Noomi Rapace) skicklighet under ett av hennes uppdrag som slutar med en skottlossning. Efteråt, till synes oberörd av det som skett, kör hon ett stenhårt konditionspass på hotellrummet. Till en början etableras bilden av henne som en hårdhudad person med högsta kompetens.

Saker ställs på sin spets när Sam får i uppdrag att skydda Zoe (Sophie Nélisse) – en ung kvinna som nyss ärvt värdefulla aktier i sin bortgångne pappas affärsimperium. Till en början tycks detta vara ett rutinmässigt uppdrag för Sam. Men när kidnappare knackar på dörren står det klart att så inte är fallet. Hon måste göra allt i sin makt för att skydda Zoe.

Handlingar i den här typen av actionfilmer är ofta inte särskilt minnesvärda och "Close" är inget undantag. Här kryllar det av korrupta poliser och lömska kostymnissar med dolda agendor. Regissören Vicky Jewson vill troligen förmedla bilden av att Sam och Zoe inte kan lita på någon, och på så sätt skapa en nervig känsla hos oss tittare. Problemet är dock att det aldrig blir riktigt spännande, trots att det uppstår en tydlig ’’katt och råtta’’-lek. Detta beror nog bland annat på att man aldrig riktigt känner för huvudkaraktärerna Sam och Zoe, och att skurkarna snarare känns karikatyrmässigt onda än hotfulla på riktigt.

Noomi Rapace i huvudrollen gör sin karaktär, som ändå har ett visst mått av komplexitet, riktigt bra. Efter ett tag märker man att det lurar ouppklarade personliga trauman bakom hennes hårda yta. Dock är det ett problem att vi får väldigt lite tid att fördjupa oss i karaktären; filmen landar på 94 minuter och rymmer flera andra sidospår i handlingen. Close känns tyvärr jäktad för sakens skull.

Men tack vare en snygg inledningsscen, bra skådespel från Noomi Rapace och en och annan hyfsad actionsekvens, får ändå filmen godkänt från mig. Filmen har premiär den 18:e januari på Netflix.

Har du spanat in vår lista över de bästa filmtipsen från 2019?

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL