Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Chilling Adventures of Sabrina (säsong 1)

Chilling Adventures of Sabrina (säsong 1)

  • 10 x 60 min
  • Drama, Fantasy, Skräck
  • Netflix
Jonatan Blomberg | Recension
27 oktober 2018
Jonatan Blomberg | Recension
27 oktober 2018

Tonårshäxan Sabrina är tillbaka i en ny, läskigare förpackning.

Melissa Joan Hart spelade "Sabrina – tonårshäxan" i 163 avsnitt mellan 1996 och 2003. Då rörde det sig om en komediserie med fantasyinslag. När Sabrina nu är tillbaka, spelad av Kiernan Shipka, är det i form av en avsevärt mörkare dramaserie med inslag av skräck.

  • Manus:
    Roberto Aguirre-Sacasa (skapare)
  • I rollerna:
    Kiernan Shipka, Ross Lynch, Lucy Davis m.fl.
Chilling Adventures of Sabrina (säsong 1)
Kiernan Shipka som Sabrina i Chilling Adventures of Sabrina. Foto: Netflix

Seriens skapare, Roberto Aguirre-Sacasa, ligger även bakom den omåttligt populära ungdomsserien Riverdale. Det var inledningsvis tänkt att Chilling Adventures of Sabrina och Riverdale skulle dela universum, och att karaktären Sabrina skulle introduceras i ett Riverdale-avsnitt. Efter den officiella flytten över till Netflix blev det aldrig så, men det finns fortfarande många likheter (och åtminstone en direkt referens).

Jag är själv en hängiven Riverdale-tittare och ett före detta Sabrina – tonårshäxan-fan också. Mina förväntningar på Chilling Adventures of Sabrina har därför varit väldigt höga. Tyvärr kanske en aning för höga, visar det sig snabbt. Det finns definitivt en hel del här att hämta, Kiernan Shipka gör exempelvis rollen som "nya" Sabrina felfritt.

Samtidigt saknar jag skolans roll i serien, något jag hade förväntat mig mer av med tanke på att Aguirre-Sacasa ligger bakom den. Vi som följer Riverdale vet nämligen att han är en mästare på att måla upp skolmiljöns olika krav på en tonåring. Det hade varit spännande att se mer av det, ur en häxas skräckperspektiv. Särskilt med tanke på att de flesta karaktärer vi lär känna på något vis är en del av skolorna Sabrina går till.

Chilling Adventures of Sabrina (säsong 1)
Sabrina ska svära sin trohet till Satan. Foto: Netflix

Istället får vi, som själva namnet på serien faktiskt antyder, följa Sabrina på en rad mer eller mindre sammansatta (chilling) skräckäventyr. Av väldigt varierande kvalitet. Några av avsnitten är om de får stå för sig själva väldigt bra.

Men som en helhet hinner jag inte riktigt att börja bry mig om någon annan karaktär än Sabrina. Även om det är uppenbart att serien vill att vi ska känna för, och heja på, flera av Sabrinas nära vänner. Under flera av vännernas sidoberättelser känner jag däremot mest en otålighet och önskan om att få mer tid med Sabrina.

Jag känner mig efter den första säsongen ändå långt ifrån klar med Chilling Adventures of Sabrina, och ser fram emot fortsättningen. Det finns helt klart tillräckligt många ljuspunkter i den första säsongen, för att man ska ge den en chans. Med något lägre ställda förhoppningar på seriens fortsättning, hoppas jag att istället bli positivt överraskad nästa gång – för jag kommer trots allt att hoppfullt fortsätta titta.

Betygssymbol för 3 av 5

För mer läsning, se vår lista över årets bästa serier.