Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Chilling Adventures of Sabrina (julspecialen)

Chilling Adventures of Sabrina (julspecialen)

  • 1 x 60 min
  • Komedi, Drama
  • Netflix
Jonatan Blomberg | Recension
16 december 2018
Jonatan Blomberg | Recension
16 december 2018

Magisk julstämning när "Chilling Adventures of Sabrina" firar vintersolståndet.

Det var för bara drygt en månad sedan som vi fick ta del av hela den första säsongen av "Chilling Adventures of Sabrina". När vi nu är tillbaka i Greendale är det som om livet har rullat på som vanligt för Sabrina, medan vi andra har gått och väntat på fortsättningen.

  • Manus:
    Roberto Aguirre-Sacasa (skapare)
  • I rollerna:
    Kiernan Shipka, Ross Lynch, Lucy Davis m.fl.
Chilling Adventures of Sabrina (julspecialen)
Kiernan Shipka som Sabrina i "Chilling Adventures of Sabrina: A Midwinter's Tale". Foto: Netflix

Det är veckan innan jul, Sabrina har undvikit Harvey efter händelserna med hans bror i slutet av den första säsongen. De får under avsnittet ett par ögonblick tillsammans, men det står samtidigt klart att deras en gång så starka kärlek inte har överlevt faktumet att hon är en häxa och han en vanlig dödlig.

Sabrinas andra dödliga vänner, Rosalind och Susie, verkar däremot ha tagit nyheten med större ro. Även fast de inte har spenderat lika mycket tid tillsammans med varandra. Ett av avsnittets flera äventyr lär åtminstone ha ledit till att kompisarna kommer att inse fördelen med att ha en häxa som vän, och räddare i nöden.

Hemma hos familjen Spellman får vi tittare lära oss mer om varför det är vintersolståndet som firas, och inte julafton, samt att det är den period på året som demonerna är som starkast och slöjan mellan de levande och döda som tunnast. Vilket gör att Sabrina vill försöka prata med sin mamma igen, som hon som hastigast sprang på när hon var i limbo under den första säsongen.

Chilling Adventures of Sabrina (julspecialen)
Jaz Sinclair som Rosalind Walker i "Chilling Adventures of Sabrina: A Midwinter's Tale". Foto: Netflix

Som ett enskilt avsnitt, lever Chilling Adventures of Sabrina: A Midwinter's Tale definitivt upp till förväntningarna av en julspecial. Tomtar, nissar, demoner, bebisätande häxor (inte Sabrina såklart) och en seans med de döda är väl precis vad en häxserie vid jul borde handla om?

Inte nog med det, avsnittet verkar som en naturlig övergång mellan den första och andra säsongen, som drar igång redan i april. När jag skulle betygsätta seriens tio första avsnitt slutade det med en stark trea, julspecialen lyfter oss precis över gränsen till en fyra – och med den även förhoppningarna inför seriens fortsättning i vår.

För mer läsning, se vår lista över årets bästa serier.