Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Carmen Sandiego

"Carmen Sandiego" (säsong 1)

  • 9 x 22 min
  • Tecknat, äventyr
  • Netflix
Jonatan Blomberg | Recension
07 februari 2019
Jonatan Blomberg | Recension
07 februari 2019

"Carmen Sandiego" är den perfekta serien att se tillsammans med barnen.

Som förälder tvingas du ofta spendera en hel del tid framför barnens favorit-"sagor", vissa avsevärt bättre än andra. Under de första åren hinner man kanske med ett par tusen tittar på "Babblarna"-sångerna, för att sedan växla upp till "Paw Patrol" och (nya) "Nicke Nyfiken". Titlarna i sig är inte det viktiga här, utan upplevelsen för dig som sitter bredvid barnet och tittar.

  • Manus:
    Duane Capizzi (skapare)
  • I rollerna:
    Gina Rodriguez, Finn Wolfhard, Liam O'Brien m.fl.

Carmen Sandiego är din räddning när det kommer till "sagor" av det mer utbildande slaget. Storyn är nämligen tillräckligt intressant för att avnjutas även av oss vuxna. Samtidigt som vi (barnen) får viss utbildande Dora utforskaren-information pumpade till oss i varje avsnitt.

Carmen (röstskådespelad av Gina Rodriguez) hittas som övergiven bebis av en "V.I.L.E."-medlem, en liga superskurkar som driver en skola på en avlägsen ö för nya skurkar. Där växer hon upp och blir snabbt skolans överlägset bästa ficktjuv. När hon smyger med på ett av de större ungdomarnas "examens-uppdrag", inser hon att de planerar att både stjäla en ovärderlig skatt som hör hemma på ett museum samt "inte lämna några vittnen".

Hon bestämmer sig där och då för att stjäla en lista på organisationens planerade stötar och sedan sno dem själv först. Alla pengar hon tjänar på stötarna skänker hon sedan till olika välgörenhetsorganisationer, en slags modern "Robin Hood"-lösning alltså. Stjäl från tjuvar och ge pengarna till de fattiga.

Carmen Sandiego
Finn Wolfhard i "Carmen Sandiego". Foto: Netflix

Till sin hjälp har hon den vänlige hackern Player (röstskådespelad av Finn Wolfhard), som scoutar de olika målen för hennes stölder. Som alla är spridda över världen och har olika historiska betydelser. Det är här seriens allmänbildande del träder in, inför varje uppdrag får vi nämligen en sammanfattning på landets och föremålets historia. En kul, smart och utbildande lösning.

Rent visuellt är serien också väldigt snyggt animerad, med ett prisvärdigt foto och snabb klippning av de många actionscenerna. Några av avsnittens "skurkar" kan däremot vara lite läskiga för de minsta barnen. Men om ni nått fram till "Spindelmannen"-fasen (i vad ditt barn inte blir rädd för) är Carmen Sandiego troligtvis ett mer passande alternativ.

Ett "vuxet" betyg på serien som helhet är utan tvekan en stark tre av fem, bra nog att se även utan ungarna närvarande alltså. Men i förhållande till andra serier som även är passande och underhållande för barn är det här snudd på perfektion av "underhållning för alla åldrar".

Serien är en nytolkning av serien "Where on Earth is Carmen Sandiego" från 1994, men eftersom jag ej har sett den lämnar jag eventuella liknelser mellan serierna okommenterade ovan.

NÄSTA ARTIKEL