Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Busted Netflix

Busted! (2018) – Avsnitt 1-2

  • Mellan 100 och 70 min per avsnitt.
  • Komedi, Mysterium, Reality
  • Netflix
Rasmus Torstensson | Recension
03 december 2019
Rasmus Torstensson | Recension
03 december 2019

Sydkoreanska Busted! – Ett mordmysterium utan spänning eller humor.

Det komiska mordmysteriet Busted! påminner om det klassiska brädspelet "Vem gjorde det?" men skildrat i ett filmiskt format. Innehållandes de största namnet från K-Pop och K-Drama genrerna är serien minst sagt stjärnspäckad. Hur som helst blir lekarna och uppdragen sällan speciellt kul.

  • I rollerna:
    Yoo Jae-suk, Ahn Jae-wook, Kim Jong-min, Park Min-young
Tv-serien Busted!
Tv-serien Busted!. Foto: Netflix

 

Sydkorea har de senaste decennierna profilerat sig som ett internationellt gångbart filmland. Regissörer som Chan-wook Park (Oldboy, The Handmaiden), John-ho Bong (Memories of Murder, Okja) och Jee-woon Kim (I Saw the Devil) betraktas av undertecknad som några av vår tids mest skickliga filmskapare.

Men även sydkoreanska varieté- och realitetsprogram har blivit riktigt populära, både i hemlandet och internationellt. Netflix har sett tendensen och producerar nu serien Busted!, en mockumentär varietéshow där sju fiktiva detektiver, spelade av välkända namn från K-Pop och K-Drama världen, löser olika gåtor i jakten på att lösa ett mordmysterium.

Det görs ett försök att bygga upp en spännande dramaturgi i det första avsnittet, som dock snabbt urartar till ren fars. Många av de uppdrag detektiverna får påminner å ena sidan om upptågen i en japansk gameshow, å andra sidan om tävlingarna i valfri realityserie av amerikansk sort. Att skådespelarna varken tar sig själva eller sina roller på för stort allvar är ett plus, ändå hjälper det föga. Efter två avsnitt skrattade jag inte hjärtligt en enda gång.

Det skall sägas att jag troligtvis är helt fel målgrupp för den här typen av underhållning. Visst har även jag sett liknande innehåll någon gång och tyckt att det varit småkul. Men då har det varit i from av ett kort klipp på Youtube och inte en tv-serie på mer än tio timmar. Att bygga en hel serie på material av typen "hitta en nyckel, få en paj i ansiktet" är för mig obegripligt. Att skaparna försökt dölja den svaga grunden genom att kombinera farselementen med en svag mordgåta, vilken utspelar sig i en lågbudgetvariant av en aristokratisk Eyes Wide Shut miljö, gör inte saken bättre.

Nej, Busted! är sannerligen ingenting för mina smaklökar. Det var stundtals smärtsamt att ta sig igenom de två inledande avsnitten. Om du är ett fan av liknande sydkoreanska serier har du sannolikt helt andra referenser än de jag sitter på. Se serien och säg vad du tycker. Jag håller mig till Chan-wook Park och John-hoo Bong i fortsättningen.

För fler nya produktioner från i år kan du här checka in vår lista över nya serier från 2018.

NÄSTA ARTIKEL