Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Brazen. Foto: Netflix

Brazen (2022)

 • 1 tim 34 min
 • Drama, Thriller
 • Netflix
Sebastian Ahokas
Sebastian Ahokas | Recension
15 januari 2022
Sebastian Ahokas
Sebastian Ahokas | Recension
15 januari 2022

Uselt när deckarförfattare försöker lösa mordet på sin syrra

När en deckarförfattares syster mördas gör hon allt för att få vara med och bidra i mordutredningen. För oss tittare blir det dock inte en särskilt svårlöst mordgåta.

 • Regi:
  Monika Mitchell
 • Manus:
  Edithe Swensen, Donald Martin, Suzette Couture
 • I rollerna:
  Alyssa Milano, Sam Page, Malachi Weir, Emilie Ullerup m.fl

Deckarförfattaren Grace (Alyssa Milano) gör succé bok efter bok och är namnet på allas läppar. Efter en läsning inför storpublik får hon ett samtal från sin syster och kastar sig på flyget för att åka till henne. Systern Kathleen (Emilie Ullerup) säger att hon har problem, men vill inte riktigt berätta allt. Inte än.

Hon hinner dock inte berätta färdigt om sina problem innan hon en dag hittas mördad i sitt hus. När hon mördas befinner sig Grace hos polismannen Ed (Sam Page) som bor i grannhuset. Grace gör allt för att få vara med i mordutredningen och ta fast hennes systers mördare. Utredningen ställs på sin spets när ännu en kvinna i närområdet mördas på liknande vis som Kathleen.

Förutsägbar och platt "Hallmark-film".

Kommer du ihåg TV-kanalen Hallmark? Ni vet den man brukade slötitta på när man låg sjuk hemma på soffan för ett par år sedan. Hallmark hade en oändlig mängd trötta dramafilmer som mer eller mindre gick i samma stil och med liknande handling. Netflix dramafilm Brazen är en film som hade passat perfekt på Hallmark, eller som annan halvspektakulär TV-film. Här bjuds vi nämligen inte på något som helst nytt eller intressant. Den är till och med en själlös film.

Manuset är skrattretande platt, ibland märkligt och består till största delen av klichéer. Inte heller blir det något av mordgåtan som filmen kretsar kring. Så fort gärningsmannen dyker upp i bild vet vi att det är mördaren och det blir mest en lång väntan på att mordutredarna ska komma fram till den jobbigt uppenbara mördaren. Det hjälper inte att skådespelet ständigt överdriver och hamnar på gränsen till cringe, som kidsen säger. 

Netflix har släppt ett gäng svaga produktioner och rent ut sagt dåliga filmer. Frågan är ändå om inte Brazen hamnar på någon sorts topplista över dåliga Netflix-filmer. Vissa av streamingtjänstens sämre filmer börjar bra, men tappar bort sig någonstans längs vägen. Brazen faller från första scen och kommer inte upp igen. Filmen är baserad på Nora Roberts kärleksroman Brazen virtue och jag undrar verkligen hur Roberts känner efter ha sett Netflix filmatisering av hennes verk.

I skrivande stund finns "Brazen" med på listan över de mest populära titlarna på Netflix i Sverige. Men låt dig inte luras av det. Den är ingen film att spendera 90 minuter framför, inte ens om du betat av allt annat som finns på Netflix.

NÄSTA ARTIKEL