Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Black Mirror säsong 5

"Black Mirror" (säsong 5)

  • 3 x 60 min
  • Thriller, Drama, Sci-fi
  • Netflix
Jonatan Blomberg | Recension
06 juni 2019
Jonatan Blomberg | Recension
06 juni 2019

"Black Mirror" håller formen även under den femte säsongen.

"Black Mirror" har sedan antologiserien drog igång 2011 lyckats växa fram som en av världens mest intressanta och populära serier. Mycket tack vare att den gav nytt liv till antologi-genren, med helt fristående avsnitt inom samma serie, som fram tills dess knappt användes längre.

  • I rollerna:
    Miley Cyrus, Anthony Mackie, Andrew Scott, Topher Grace, m.fl.
Miley Cyrus i "Rachel, Jack and Ashley Too"
Miley Cyrus i avsnittet "Rachel, Jack and Ashley Too" ur femte säsongen av "Black Mirror". Foto: Netflix

Varje avsnitt, som ofta känns som en något kortare film, står på helt egna ben, men har alla något att göra med någon form av teknologi som (oftast) används emot oss människor. Den femte säsongen består av tre helt nya avsnitt, vilket är något färre än de två senaste säsongerna. Detta då man släppte den interaktiva filmen Bandersnatch som en fristående långfilm istället för en del av den nya säsongen.

"Striking Vipers" handlar om hur en gammal vänskap sätts på prov, efter att de gamla vännerna börjar att spela ett Tekken-liknande VR-spel online mot varandra. I rollerna som de båda vännerna hittar vi Anthony Mackie och Yahya Abdul-Mateen II.

Miley Cirus spänner sina skådespelarmuskler.

"Rachel, Jack and Ashley Too" handlar om utanförskap och en robot-vän, gjord för att prata och bete sig som en världsstjärna (spelad av Miley Cyrus), som också råkar vara idolen för en av våra huvudkaraktärer. Men i sann Black Mirror-anda spårar tekniken ur fullständigt och låter oss se Cyrus spänna skådespelarmusklerna ordentligt.

"Smithereens" handlar om hur en taxichaufför (spelad av en helt fantastisk Andrew Scott) gör en taxiresa "speciell" för en av sina kunder. Givetvis även med en teknisk underton, där Topher Grace även kommer in på ett underhållande hörn i denna i övrigt mörka historia.

Anthony Mackie och Yahya Abdul-Mateen II i "Striking Vipers"
Anthony Mackie och Yahya Abdul-Mateen II i avsnittet "Striking Vipers" ur femte säsongen av "Black Mirror". Foto: Netflix

I vanlig ordning har seriens skapare Charlie Brooker lyckats få till intressanta och tankeväckande historier. Med bitvis fantastiskt skådespel. Denna vändan är avsnitten möjligtvis något mer nedtonade än vanligt, men med tanke på att den oerhört skruvade och interaktiva långfilmen Bandersnatch var en del av säsongen, är det kanske inte så konstigt.

Det är alltid svårt att betygsätta en hel säsong bestående av antologiavsnitt, men med tanke på att jag håller "Striking Vipers" som en stark tre av fem och de andra två avsnitten som solklara fyror känns det samlade betyget ovanligt enkelt att dela ut.

Vad tycker du om "Black Mirror" säsong 5? För fler serietips, se vår lista över nya bra serier.

NÄSTA ARTIKEL