Nu på bio

Det senaste på biofronten!

"3Below: Tales of Arcadia" (säsong 1)

"3Below: Tales of Arcadia" (säsong 1)

  • 13 x 22 min
  • Komedi, Animation, Äventyr
  • Netflix
Jonatan Blomberg | Recension
06 januari 2019
Jonatan Blomberg | Recension
06 januari 2019

Utomjordingarna i "3Below" står för en stabil utökning av Guillermo del Toros Netflix-universum.

Sedan 2016 har den Oscarsvinnande monsterregissören Guillermo del Toro bjudit oss på förstaklassig familjeunderhållning hos Netflix. Under tre säsonger har vi fått bekanta oss med Jake och hans vänner i "Trollhunters", för att nu introducera utomjordingarna och exil-kungligheterna Aja och Krel i "3Below: Tales of Arcadia".

  • Manus:
    Guillermo del Toro (skapare)
  • I rollerna:
    Tatiana Maslany, Diego Luna, Nick Offerman m.fl.
"3Below: Tales of Arcadia" (säsong 1)
Crossover-avsnittet "D'aja vu" mellan "3Below" och "Trollhunters". Foto: Netflix

"Tales of Arcadia" syftar givetvis på den lilla orten Arcadia, i vilka samtliga av del Toros Netflix-serier kommer att utspela sig. Senare under året kommer exempelvis nästa del i sagan, Wizards. Det finns visserligen inget som säger att du måste ha sett Trollhunters före du tar dig an 3Below (och Wizards), men det är däremot en stark rekommendation från min sida.

För inledningsvis uppskattar jag nämligen crossover-avsnitten, när Jake och hans vänner dyker upp i 3Below (bilden ovan), allra mest. Med det sagt är det fortfarande en stabil och underhållande öppning av säsongen, med Aja och Krel på sin hemplanet, där de två första avsnitten är regisserade av Guillermo del Toro själv.

Aja och Krel är dotter och son till kungen och drottningen av planeten Akaridion-5, men under en cermoni som gjorde syskonen till vad som bör vara vår motsvarighet till kronprins/kronprinsessa, utsätts planeten för en statskupp av general Morando (bilden nedan). Vilket slutar med att våra tonårskungligheter snabbt tvingas fly planeten, tillsammans med sin livvakt Varvatos Vex, och slutligen landar i Arcadia.

"3Below: Tales of Arcadia" (säsong 1)
General Morando på planeten Akaridion-5. Foto: Netflix

Mycket av den första halvan av säsongens "humor", har att göra med kulturkrocken mellan de båda planeterna. Framför allt är det ordspråk som Aja och Krel tar de bokstavliga meningarna av, vilket var kul i början - men inte riktigt lika kul åtta avsnitt in på säsongen.

Jag uppskattade däremot hur Donald Trumps Twitter-miss "covfefe" lyckades leta sig in som en liten nugget för oss vuxna tittare. För visst är det här en serie som i allra högsta grad kan uppskattas av oss vuxna tittare, även om jag personligen fortfarande föredrar Trollhunters.

Animeringen, äventyrsupplevelsen och det utökade universumet av del Toros Netflix-serier är goda anledningar värda att hylla 3Below för. Jag inväntar nu med spänning den fortsatta utökningen med Wizards senare i år. Trollhunters är en stark 4/5 medan 3Below, för mig, är något svagare - men fortfarande en stabil 4/5.

NÄSTA ARTIKEL