Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
När livet vänder (2019)

När livet vänder (2019)

 • 1 tim 38 min
 • Drama
Océanne Texier | Recension
07 maj 2019
Océanne Texier | Recension
07 maj 2019

"När livet vänder" bjuder på vardagsrealism som skär rakt in i hjärtat.

När hustrun utan förvarning lämnar familjen blir Oliver ensam kvar att ta hand om deras två barn. “När livet vänder” bjuder på starka skådespelarinsatser och träffsäker vardagsrealism som lämnar få oberörda.

 • Regi:
  Guillaume Senez
 • Manus:
  Guillaume Senez, Raphaëlle Desplechin
 • I rollerna:
  Romain Duris, Laetitia Dosch, Laure Calamy, Lucie Debay m.fl.
Stillbild från filmen När livet vänder.
När livet vänder. Foto: Lucky Dogs.

På arbetet tar Olivier stort ansvar för sina kollegor på lagret, när cheferna bara tänker på att effektivisera, försvarar han sina kollegor in i de sista. Mindre närvarande är han hemma hos familjen. Att hustrun (Lucie Debay) inte mår bra märker han. När hon en dag lämnar familjen utan någon förvarning lämnas Oliver ensam kvar att ta hand om deras två barn.

Den franska stjärnan Romain Duris förkroppsligar rollen som den kämpande fadern, som in i det sista försöker få ihop livspusslet trots sin egen sorg och förtvivlan. Det är en man med ett inre stressblandat kaos, som kämpar för att hålla skenet uppe för sina barn. Men det är inte bara Olivier som lider. När barnen överges av sin mamma skapas ett tomrum och känslomässig förvirring hos de små. När den sexåriga dottern en dag slutar att prata som följd av sorgen blir det nästan för mycket att ta in.

[embed]https://www.youtube.com/watch?time_continue=3&v=IHbbXzrmpzc[/embed]

Regissören Guillaume Senez har lyckats skapa en slags vardagsrealism som skär rakt in i hjärtat. Allt fångas med säker hand och intima närbilder. Men När livet vänder är inte bara en film om en familjs kamp utan också en historia om arbetarklasskamp. På lagret där Olivier är förman, är anställningstryggheten ytterst relativ. När graviditet eller knapp ålder är skäl nog för att bli uppsagd går Oliver med i facket för att kämpar för arbetarnas rättvisa.

Senez har genialt nog låtit olika kvinnor solidariskt rycks in och symbolisera moderns roll i hemmet. Oliviers egen mamma rycker in som barnvakt och hans skådespelande syster Betty (Laetitia Dosch) sätter färg på tillvaron när hon hälsar på. I en av filmens starkaste scener utbryter ett bråk mellan syskonen och Bettys sorg över sin egen barnlöshet avslöjas och ger oss en inblick i ännu en historia av besvikelse och tomhet. 

När livet vänder är ett välspelat drama vars vardagsrealism lämnar få oberörda.

För tips på fler nya och bra filmer, se vår lista över de bästa filmerna 2019.

NÄSTA ARTIKEL