Milestone (2021)

Milestone (2021)

  • 1 tim 38 min
  • Drama
Oskar Pettersson
Uppdaterad 12 maj 2021 kl. 09:05 | Publicerad 08 maj 2021 kl. 18:05
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Osentimental diskbänksrealism om Indiens arbetarklass.

För den som inte är så värst bekant med indisk diskbänksrealism finns det nu ett sprillans nytt exemplar av just detta på Netflix. Milestone är en hårdbarkad, men något stapplande gestaltning av verkligheten för den indiska arbetarklassen.

  • Regi:
    Ivan Ayr
  • Manus:
    Ivan Ayr, Neel Mani Kant
  • I rollerna:
    Lakshvir Saran, Suvinder Vicky m.fl.

I filmen får vi följa Ghalib, en lågmäld medelålders lastbilschaufför vars fordon precis nått den svårslagna milstolpen på 500 000 körda mil. Det innebär dock inte anledning till firande för Ghalib då han fortfarande sörjer sin avlidna fru samtidigt som hans kropp är alltmer sargad efter en lång tids hårt arbete.

Något som Ghalib blir alltmer varse om är också att hans imponerande MILstolpe lär föra med sig fler problem än privilegier. Runt honom ser han vänner och kollegor som på grund av ålder och åkommor undanskuffas till förmån för yngre, mer vitala förmågor - något som får honom att inse att hans – likt hans lastbils – "bäst före datum" i branschen inte är långt borta.

Skarp samhällskritik

Milestone.
Foto: Netflix.

Nej, någon vidare skrattfest är det inte vi får se i "Milestone". Filmens syfte är att gestalta den karga vardagen för en arbetarklass som är slavar under ett system. Ett system där ansträngning och trogen tjänstgöring aldrig är viktigare än tillgänglighet och intjänade pengar, och där människor främst ses som utbytbara tjänster som enkelt kan växlas ut mot en yngre modell när deras tid i ekorrhjulet inte längre håller måttet.

Gemensamt för de flesta karaktärerna i filmen är att de alla bär på något sorts lidande. Vare sig det är ömmande ryggar, brutna ben eller växande alkoholism har det tuffa indiska arbetsklimatet satt sin prägel på sina hårt ansatta fotsoldater.

Den verkligheten visas upp förtjänstfullt, om än lite långtradigt i filmen. Gränsen mellan jordnära realism och händelsefattig enformighet är ofta hårfin i ”slice of life”-berättelser likt denna, och tyvärr tippar vågskålen ibland över till fel sida i Milestone.

Med det sagt så lyckas filmen med att få ut sitt budskap tydligt. Bilden av ett illa funktionerande Indien förmedlas ofta både slående och detaljrikt. Hissar som aldrig fungerar, långvariga arbetsstrejker och ett ständigt fingerpekande mot andra visar upp landet som ett evigt hackande maskineri, lämnat bortom räddning där endast de som ser sig om sin egen rygg har chans att klara sig. Milestone går nu att se på Netflix.

Läs också vår recension på första säsongen av serien The Underground Railroad.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL