Masterminds

Masterminds (2016)

 • 1 tim 34 min
 • Komedi
Uppdaterad 05 december 2019 kl. 08:42 | Publicerad 01 oktober 2016 kl. 16:00
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

En totalt onödig och trist komedi som saknar ton.

 • Regi:
  Jared Hess
 • Manus:
  Chris Bowman, Hubbel Palmer, Emily Spivey
 • I rollerna:
  Zach Galifianakis, Kristen Wiig, Owen Wilson, Leslie Jones, Jason Sudeikis m.fl.
31
Foto: Relativity Media

En okomplicerad man från södra USA vid namn "David Ghantt" jobbar på en värdetransportfirma. Han har alltid letat efter äventyr och när nya kollegan "Kelly" kommer in i hans liv, får han vad han önskat. "David" blir involverad i ett av de största bankrånen i USAs historia.

Det finns många talangfyllda namn med i den här produktionen. Zach Galifianakis som är briljant i "Between Two Ferns"-sketcherna, Kristen Wiig som tagit över komediindustrin i USA och Owen Wilson som sällan gör en besviken. Trots detta är Masterminds tyvärr en helt poänglös och generisk amerikansk komedi.

LÄS OCKSÅ: BIOAKTUELLT 

Galifianakis som spelar "David" rör sig med en tafflig och föga övertygande sydstatsdialekt som man får stå ut med non-stop under första kvarten då han agerar berättaröst. Om man mot förmodan skulle stå ut med den så finns det en rad andra problematiska element att ta upp. Karaktärsuppbyggnaden är slarvig, man bryr sig inte alls om gänget som planerar rånet kommer att klara det eller inte. Manuset fungerar väldigt dåligt trots tre manusförfattare, filmen är exempelvis fylld av billiga fjärtskämt som gör en generad å skådespelarnas vägnar då man nästan kan känna på sig att de är medvetna om den usla kvaliteten.

Masterminds är en estetisk röra och saknar helt ton vilket är synd då regissören Jared Hess ändå gjort kultfilmen Napoleon Dynamite som definitivt är raka motsatsen till det här. Jag skrattade inte högt en enda gång och de enda gångerna jag drog lite på smilgroparna var när birollsinnehavarna Kate McKinnon och Jason Sudeikis dök upp. McKinnon spelar "Jandice" som är förlovad till "David" och hon lyckas någorlunda med sin tolkning av en white trash-tjej från Södern. Sudeikis är klart bäst i Masterminds som yrkesmördaren "Mike McKinney" och hade han fått mer utrymme så hade filmen gynnats.

LÄS OCKSÅ: Bäst komedifilm - Filmtopp.se tipsar om moderna guldkorn!

Masterminds blir aningen mer uthärdlig framåt slutet, men det spelar inte så stor roll för man känner ingenting utom möjligen lättnad när den väl är över. Noterbart är att filmen baseras på en sann historia och hade den gjorts som en seriös crime-thriller av säg Martin Scorsese hade den säkert blivit intressant. Istället slösar Hollywood alltså bort storyn på denna meningslösa "komedi".
 
Bäst: Jason Sudeikis
Sämst: Det allra mesta
 
 
 
ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL