Recension Mass (2021)

Mass (2021)

 • 1 tim 51 min
 • Drama
29 november 2021 kl. 16:11
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.
ANNONS
ANNONS

Bästa filmen av det här slaget sedan "12 Angry Men".

Under min korta vistelse på årets upplaga av Stockholms filmfestival var det en film som stack ut lite extra. Filmen heter "Mass" och är en regidebut av Fran Kranz som i huvudsak sysslat med skådespeleri men som här tagit på sig rollen som både regissör och manusförfattare. Filmen bjuder på fantastiska skådespelarprestationer som borde resultera i åtminstone en Oscarsnominering.

 • Regi:
  Fran Kranz
 • Manus:
  Fran Kranz
 • I rollerna:
  Jason Isaacs, Martha Plimpton, Ann Dowd, Reed Birney m.fl.

Fyra personer träffas för att prata i en kyrka. Två av personerna är föräldrar till en pojke som utförde en skolskjutning för några år sedan och de andra två till en av pojkens offer. De har bestämt sig för att det gått tillräckligt lång tid för att kunna sätta sig ner tillsammans och prata igenom saken och på så sätt få något slags avslut.

De slår sig ner runt ett bord i ett av kyrkans sidorum och påbörjar trevande en konversation. Det dröjer inte länge innan starka känslor rörs upp, känslor i alla dess former. Naturligtvis finns det en dos ilska och sorg från föräldrarna till offret och skam från föräldrarna till förövaren, men även en ganska stor portion sympati som förvånande nog går åt båda håll.

Mass är en dialogdriven film som mer eller mindre helt utspelar sig i ett rum med fyra personer runt ett bord. I en sån typ av film är det extra viktigt att skådespeleriet och interaktionen mellan skådespelarna fungerar och som tur är bjuder alla fyra på Oscarsvärdiga prestationer. Jason Isaacs, Martha Plimpton och Reed Birney får tillfällen att spela ut hela sitt spektrum men bästa skådespeleriet står ändå Ann Dowd för, som gör sin karriärs starkaste prestation. Min teori är att skådespelarna rycktes med så i den starka dialogen att de glömde bort att de spelade, det är i alla fall så det känns.

I övrigt finns det inte så mycket att nämna om Mass. Fotot och övrig produktion är också bra men det det reflekterade jag knappt över då jag var så investerad i de intressanta konversationerna och mötet mellan filmens fyra huvudkaraktärer.

En film om fyra personer som sitter och pratar i ett rum i 111 minuter kanske inte låter så spännande. Faktum är dock att Mass är mer intensiv än många actionfilmer och när eftertexterna rullade kände jag mig känslomässigt utmattad. Skulle vilja gå så långt som att säga att Mass är den bästa filmen av det här slaget sedan 12 Angry Men.

Mass har svensk biopremiär under våren 2022.

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL