Martyrs

Martyrs (2015)

 • 1 tim 26 min
 • Skräck
Eric Diedrichs | Recension
27 oktober 2015
Eric Diedrichs | Recension
27 oktober 2015

Skräckfilmsfestivalen "Monsters of Film" visade igår den amerikanska remaken av den franska kultskräckisen Martyrs.

 • Regi:
  Kevin Goetz, Michael Goetz
 • Manus:
  Pascal Laugier, Mark L. Smith
 • I rollerna:
  Bailey Noble, Troian Bellisario, Kate Burton m.fl.

Den franska kultförklarade skräckisen Martyrs (2008) har fått en amerikansk upputsning av Blumhouse productions som tidigare har legat bakom skräcksuccéer som Paranormal Activity, Insidious och Sinister. Trots att filmen inte har premiär i hemlandet förrän i januari 2016 har Njutafilms skräckfilmsfestival Monsters of Film lyckats få hit ett exemplar som hade äran att inleda festivalen igår kväll.

Efter att ha hållits fången under flera år och systematiskt torterats lyckas flickan Lucie fly. Traumat har satt djupa spår och den fortsatta uppväxten på ett katolskt barnhem präglas av skräckvisioner av de monster som har hållit henne fängslad. Men tiden på barnhemmet är inte bara till ondo, snart lär Lucie känna Anna, en ömsint tjej som kommer att bli hennes enda och bästa vän.

Tio år senare bestämmer sig Lucie (Troian Bellisario) för att söka upp sadisterna som plågade henne och en hård hämndhistoria tar vid.

Martyrs går ut starkt och under den första halvtimmen bjuds det på flera oväntade vändningar och intressanta karaktärer. Även om konceptet och grundidén håller hela vägen tappar filmen sakta men säkert slagkraft. Den slutliga upplösningen känns rätt krystad även om antagonisternas motiv är tillräckligt bra för att ge filmen ett sista "aha".

Den dalande kvaliteten beror främst på två saker. För det första får den begränsade skådespelerskan Bailey Noble (Anna) allt större utrymme medan begåvade Troian Bellisario hamnar i skymundan. För det andra känns filmen, trots det brutala temat, för amerikaniserad. Även om jag inte har sett den franska originalfilmen har jag svårt att tro att det där används snyftiga Hollywoodstråkar.

Oavsett sina brister är Martyrs en skräckfilm bättre än många andra. Här finns ett par vassa scener, ett spännande koncept, sköna twistar och en hel del blod. Men när det blir dags för att återse Anna och Lucie igen kommer jag förmodligen att välja den franska förlagan i hopp om att få ut ännu mer av den.

Bäst: Alla oväntade vändningar filmen tar den första halvtimmen.

Vad tyckte du om "Martyrs"?