Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Skapandet av Troll 2

Best Worst Movie (2009)

  • Dokumentär
Eric Diedrichs | Recension
03 december 2019
Eric Diedrichs | Recension
03 december 2019

Förvånansvärt deprimerande om legendarisk skitfilm.

I Best Worst Movie får vi snegla in i hur produktionen bakom Troll 2 såg ut och hur skådespelarna hanterar upplevelsen nästan tjugo år senare. Filmen är gjord av Michael Stephenson som spelade pojken Joshua i Troll 2.

  • Regi:
    Michael Stephenson
  • I rollerna:
    George Hardy, Claudio Fragasso, Michael Stephenson m.fl.

best worst movie

En del av oss filmälskare har en stor kärlek till bra skitfilmer. Dessa måste vara gjorda med stor ambition för att sedan misslyckas totalt. Det finns nämligen inget kul i en medvetet dålig skitfilm. De bästa skitfilmerna Troll 2 (1990) och The Room (2003) har en nämnare gemensamt. De är gjorda av varsin excentrisk och kompromisslös regissör som lagt ner hela sin själ i att göra den perfekta filmen men misslyckats totalt.

Stephenson försöker leta upp den gamla ensemblen och svara på frågor som - vad hände egentligen med skådespelarnas karriärer efter filmen? Är Troll 2 en film du kan ha på meritlistan? Hur är det att möta "Trolls" skapare, den galne italienske regissören Claudio Fragasso som vuxen?

Fokus ligger på George Hardy (pappan iTroll 2). Hardy är tandläkare i en liten mysig amerikansk stad där alla älskar honom, trots hans korta men oförglömliga inslag i filmhistorien. Och visst verkar Hardy vara hur skön och trevlig som helst, men ju längre kameran rullar desto mer får vi se hans andra sidor…

Många gånger känns Best Worst Movie som förstklassig gruppterapi för de inblandade. Vid flera tillfällen återskapar delar av skådespelarensemblen scener ur Troll 2. Ibland framför publik, ibland i en gammal kollegas vardagsrum under en oanmäld visit.

Det är riktigt kul att höra Stephenson berätta om hur han trodde sitt liv skulle förändras efter hans insatts i Troll 2. Att han skulle bli Hollywoodstjärna. Men när 13-åriga Michael väl fick se filmen ett år efter den avslutade inspelningen började han gråta. Det var den sämsta skit han sett.

En annan höjdpunkt är när filmens kvalité diskuteras med regissören Fragasso. Beundransvärt envisas han med att filmen är en missförstådd kvalitetskräckis trots att den under dåvarande stund var rankad som världens sämsta film på IMDb. Han verkar vara minst lika galen och kompromisslös här som när han gjordeTroll 2.

Hur kul det än låter så känns Best Worst movie förvånansvärt deprimerande. Det finns något kraftigt sorgligt över alla medverkande. Det är som om Troll 2 tog en del av deras livslust som de ännu saknar.

PS: Jag undrar hur ett samarbete mellan Claudio Fragasso och The Rooms regissör Tommy Wiseau skulle se ut. Skulle de ta skitfilm till en ny dimension eller är minus plus minus = plus och en ny Gudfadern föds?