Mad Dogs

Mad Dogs (Säsong 1, 2016)

  • 10 x 56 min
  • Komedi, Drama
Jonatan Blomberg | Recension
24 januari 2016
Jonatan Blomberg | Recension
24 januari 2016

Vad tyckte du om första säsongen av Mad Dogs?

Den amerikanska internetjätten Amazon har på allvar givit sig in i matchen mot, framförallt, Netflix. Båda två har sedan länge tillhandahållit film och TV-serier via sina respektive hemsidor. Först på senare år har de valt att skapa sina egna TV-serier – tack och lov för det!

  • Manus:
    Cris Cole (skapare)
  • I rollerna:
    Ben Chaplin, Michael Imperioli, Romany Malco, Steve Zahn m.fl.
mad-dogs-amazon
Foto: Amazon Prime

Från Amazon har vi exempelvis tidigare fått se de fantastiska TV-serierna "Transparent" och "Mozart in the Jungle", som båda har kammat hem flertalet Golden Globe-statyetter. Dessa båda serier har av Amazon tillskrivits genren ”comedy-drama”, vilket för mig verkar innebära: skämtlösa dramaserier som bjuder på komiska (men allvarliga) inslag/situationer.

"Mad Dogs" är Amazons tredje egenproducerade TV-serie inom denna genre och släpptes för allmän beskådan i fredags (22 januari). Vi får följa med ett gäng medelålders män på semester till Belize, Sydamerika. De känner varandra sedan collegetiden tillsammans och har bjudits dit av sin gamla vän, Milo (Billy Zane). Milo har sedan collegetiden flyttat till och, under mystiska omständigheter, byggt upp en gigantisk förmögenhet i Belize.

Serien bygger på en brittisk TV-serie med samma namn från 2011. Amazon valde att streama pilotavsnittet av sin version under 2015 och valde efter positiva tillrop att beställa en full säsong av serien.

Vi blir snabbt varse om att Milo endast är en bikaraktär och att seriens fokus helt kommer att ligga på de fyra vännerna som reser ner på semester. Det är Joel (Ben Chaplin), Lex (Michael Imperioli), Gus (Romany Malco) och Cobi (Steve Zahn) som får bära hela historien på sina axlar.

Efter att ha sett en hel säsong av Mad Dogs är de bästa liknelserna jag kan komma med: The Hangover Part II (2011) och Breaking Bad (2008) fast att det utspelar sig i det fantastiskt vackra och tropiska paradiset, Belize (dock inspelad på Puerto Rico), istället för Thailand eller Albuquerque.

Under den första halvan av säsongen ser vi vännerna, som en enhet, reagera på de orimliga förväntningar och faror de ställts inför. Från avsnitt sex och framåt börjar vi se hur gammalt groll från förr börjar bubbla upp och skapa spänningar i gruppen – utöver den knipa de redan ramlat in i.

Skådespelarinsatserna är bitvis lika utsökta som miljöerna de rör sig i. Såhär 24 dagar in på året 2016 kan jag gladeligen, utan tvekan, kora Mad Dogs till årets (hittills) bästa nya TV-serie. Jag hoppas innerligt att någon svensk distributör köper in den inom kort. Vilket inte verkar helt orimligt eftersom i stort sett samtliga av Amazons originalsatsningar har lyckats leta sig in på den svenska marknaden tidigare. I nuläget kan du dock endast hitta den första säsongen via den amerikanska streamingtjänsten Amazon Prime!

Bäst: Vyerna samt Joels och Cobis väldigt olika karaktärsutvecklingar.