Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
lyckolandet

"Lyckolandet" (säsong 1, avsnitt 1-3)

  • 8 x 45 min
  • Drama
Jonatan Blomberg | Recension
03 december 2019
Jonatan Blomberg | Recension
03 december 2019

"Lyckolandet" är det norska svaret på "Vår tid är nu"

Det fanns en tid när det svenska lillebrorslandet Norge inte var en mer ekonomiskt framgångsrik oljenation. "Lyckolandet" tar oss tillbaka till tiden precis innan och efter det första stora oljefyndet utanför kusten, som skulle förändra förutsättningarna för hela landet för all överskådlig framtid.

  • I rollerna:
    Anne Regine Ellingsæter, Amund Harboe, Bart Edwards m.fl.
Per Kjerstad i "Lyckolandet".
Per Kjerstad i "Lyckolandet". Foto: SVT

 

Likheterna med Vår tid är nu har kanske inte något med de själva händelserna i sig att göra, utan de består snarare av ett liknande karaktärsupplägg. Den rika familjen, som har strulat till det ekonomiskt och därför vågar chansa på nya lösningar, i en tid som känns avlägsen men som samtidigt många av de lite äldre tittarna faktiskt kan minnas tillbaka till.

Handlingen kretsar alltså rent ytligt om Norges olja, som smörjer upp den motor som driver oss fram i berättandet, men det mest intressanta är givetvis vad den gör med människorna i den fattiga lilla kuststaden.

Vårt fokus ligger framför allt på familjen Nyman, som äger ett fiskeföretag som försörjer en stor del av de arbetande stadsborna. Problemet är bara att företaget blöder pengar och riskerar att gå i konkurs. När det plötsligt hittas olja utanför kusten och man råkar sitta på både personal och båtar, som skulle kunna hjälpa till att transportera oljan i land, kommer mycket att förändras på kort tid.

"Lyckolandet".
"Lyckolandet". Foto: SVT

Jag har än så länge bara fått se de tre första avsnitten i förväg och mycket av tiden inledningsvis har spenderats på att lära känna de olika karaktärerna. När det väl faktiskt börjar hända saker på riktigt så märks det att det finns en väldigt intressant story här, även om Lyckolandet till en början "enbart" når upp till en stark tre av fem.

Serien vann däremot flera priser, bland annat bästa dramaserie, under den norska motsvarigheten till Kristallengalan ifjol (när serien släpptes i Norge under titeln Lykkeland). Det finns med andra ord all anledning att förvänta sig en stark avslutning på den första säsongen.

NÄSTA ARTIKEL