Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Alice och Joe äter sushi.

Little Joe (2019)

 • 1 tim 45 min
 • Drama, Komedi
Gustav Larsed | Recension
27 mars 2020
Gustav Larsed | Recension
27 mars 2020

Intressant och tankeväckande, men inte helt tillfredsställande.

Jessica Hausners senaste alster "Little Joe" bygger på en intressant och tankeväckande grundidé som tyvärr är lite för tunn för att räcka till en hel film. Ett kortare format hade varit perfekt, som till exempel ett avsnitt av "Black Mirror".

 • Regi:
  Jessica Hausner
 • Manus:
  Géraldine Bajard, Jessica Hausner
 • I rollerna:
  Ben Whishaw, Emily Beecham, Kerry Fox m.fl.

Alice jobbar i ett laboratorium på ett företag som tar fram nya växtarter. Hon ligger bakom framtagandet av en vacker röd blomma med helt unika egenskaper. Behandlas blomman på rätt sätt skickar den ut ett ämne som ska göra ägaren lycklig. Alice smugglar hem ett exemplar till sin son Joe som ger blomman namnet "Little Joe."

I takt med att tiden går börjar Alice märka små förändringar hos sin son och även hos övriga som varit i direktkontakt med blomman, men inte alls på det sätt hon tänkt sig. Hon börjar tvivla på sin skapelse. Var det till exempel så smart att hindra växten från fortplantning genom att göra den steril? Did life find a way?

"Little Joe" är både intressant och tankeväckande.

Grundidén är lite för tunn för att räcka till en hel film då den känns en aning utdragen. Spontant tycker jag att den hade gjort sig bättre i ett kortare format, som till exempel ett avsnitt av Black Mirror.

MER LÄSNING:
5 filmer som hade blivit bättre om…
31 filmer av kvinnliga regissörer – Har du sett dessa?

De flesta skådespelarna i filmen agerar med väldigt återhållsamma känsloyttringar, vilket är ett litet märkligt grepp i mina ögon. Effekten från den röda blomman är nämligen att de som utsätts för den blir ännu mer känslokalla. När filmens karaktärer inte visar några direkta känslor till att börja med så blir det därför nästan ingen skillnad i hur de uppför sig. Jag antar att det finns en tanke med detta från regissören Jessica Hausners sida, men det blir ändå lite förvirrande. Detta kan ju visserligen också vara hennes avsikt, att skapa en känsla av förvirring.

Så över till filmens positiva sidor, för "Little Joe" är trots allt en bra och absolut sevärd film. Ett av dess absolut starkaste kort är Emily Beecham i huvudrollen. Hon gör, till skillnad från flera av sina motspelare, en stark skådespelarinsats och bjuder på ett brett känsloregister. En annan sak som hjälper till att göra filmen unik är musiken som är experimentell men väldigt stämningsfull.

På grund av COVID-19 är premiären av "Little Joe" uppskjuten på obestämd framtid, men håll utkik, för den är som sagt värd att se, trots sina brister.