Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Limetown (säsong 1)

Limetown (säsong 1)

  • 10 x 30 min
  • Mysterium, Thriller
Jonatan Blomberg | Recension
23 november 2019
Jonatan Blomberg | Recension
23 november 2019

Jessica Biel gör Facebook-satsningen "Limetown" värd din tid.

Facebook är kanske inte mest känd för sin streamingtjänst Facebook Watch. De flesta vet nog inte ens om att den existerar inom både den vanliga Facebook-appen, men även direkt på sajten i webbformat. Men det gör den, gratis med korta reklamavbrott.

  • Skapare:
    Zack Akers, Skip Bronkie
  • I rollerna:
    Jessica Biel, Stanley Tucci, Omar Elba, m.fl.
Jessica Biel i "Limetown".
Jessica Biel i "Limetown". Foto: Facebook Watch

Även om det mestadels är ett gäng reality-tv-liknande serier som finns där så har Sorry For Your Loss med Elizabeth Olsen länge hyllats av tv-kritiker och nu förtjänar även Jessica Biels Limetown att lyftas fram lite extra.

Limetown handlar om hur en forskningsanläggning, i form av en mindre ort på ungefär 300 personer, plötsligt tillkallar polis, brandkår, ambulans och militär på grund av någon form av katastrof. Men när hjälpen når fram har alla, förutom ett förkolnat lik, försvunnit spårlöst.

Ett antal år senare börjar Lia Haddock (Jessica Biel), en radioreporter för American Public Radio, att rota i händelserna som fick hennes morbror (Stanley Tucci) att försvinna från Limetown. Under alla år sedan försvinnandet har ingen någonsin lyckats förklara var alla invånare i forskningsbyn försvann, eller ens vad de forskade om. Men när Lia lyckas få kontakt med en av de försvunna överlevarna tar vår mystiska berättelse fart på allvar.

Jessica Biel i "Limetown".
Jessica Biel i "Limetown". Foto: Facebook Watch

"Limetown" påminner om en blandning av podcasten Serial (serien bygger faktiskt på en podcast så det är kanske inte så konstigt) och Amazon Primes Homecoming (som även den bygger på en podcast), men där Jessica Biel-serien mer kör på ett slags "en ny överlevare per avsnitt"-modell. Så upplägget känns bitvis en aning upprepande, men tack vare Biel så springer de korta halvtimmes-avsnitten förbi i en rasande fart.

Den första säsongen låter oss också sakta men säkert få följa händelseförloppet inne i byn, som ledde fram till försvinnandet, genom berättelserna från olika överlevare. Ett genomgående bra skådespel och ett snyggt foto väger upp tillräckligt för att göra vissa genvägar på manusnivå överkomliga. För den som är sugen på en spännande historia, berättad på ett snyggt men ganska repetitivt sätt, så är Limetown värd din tid.

NÄSTA ARTIKEL