Life, Animated

Life, Animated (2017)

  • Dokumentär
Sebastian Håkansson | Recension
11 januari 2017
Sebastian Håkansson | Recension
11 januari 2017
  • Regi:
    Roger Ross Williams
  • Manus:
    Ron Suskind
life-animated
Foto: NonStop Entertainment.

Life, Animated är en av de bästa filmerna 2017 i dokumentärgenren. Se den!

Som treåring miste Owen Suskind plötsligt förmågan till att prata. Han slöt sig ifrån omvärlden allt mer och mer. Inte helt oväntat diagnosticerade läkarna honom med autism och för familjen förändrades vardagen markant. En dag när familjen sitter och tittar på en tecknad filmen Den lilla sjöjungfrun, händer något högst oväntat. Under filmen yppar Owen för första gången tydligt ett helt ord, ”Juicevous.”

I Life, Animated berättas den hjärtevärmande historien om hur Owens föräldrar lärde sig att kommunicera med sin son genom Disneys klassiska filmgestalter. Även i vuxen ålder möter Owen fortfarande varje skeende i livet med sina tecknade vänner vid sin sida, vilket också porträtteras.

Dokumentären är klassiskt amerikansk med massor av sentimentala ögonblick uppdelad i tre akter. Det är svårt att inte bli berörd av Owens och hans förmågor genom Disney-universumet. Ett roligt exempel, Owen storebror föreslår att han skall tungkyssas med sin flickvän, vilket Owen anammar på samma vis som han har lärt sig från sina filminfluenser.

lifeanimated

Som barn blev Owen mobbad i skolan och när han kände sig ensam, satte han sig ned för att teckna Disney-figurer. Han skapade sin egna värld, enbart befolkat av Disneyfigurer och honom själv. Den Oscarsbelönade regissören Roger Ross Williams målar nästan upp Owens livshistoria som en egen tecknad film, vars format vi återvänder till flera gånger under speltiden. Det gör att den ensidiga fokuseringen på Owen funkar, eftersom de mer tröga partierna bryts snabbt av med något lekfullt.

Owens otroligt ärliga reaktioner på sin omgivning är djupt fascinerande att bevittna genom ett varmt berättande. Life, Animated är en rörande berättelse om att växa upp och om hur vi människor både är lika och olika på samma gång.