Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Lassie kommer hem (2020)

Lassie kommer hem (2020)

 • 1 tim 36 min
 • Äventyr, Familj
Ebba Pettersson | Recension
19 augusti 2021
Ebba Pettersson | Recension
19 augusti 2021

Lassie kommer hem, igen.

Lassie återvänder till biograferna, och alla våras hjärtan, i en remake av den klassiska filmen från 1943.

 • Regi:
  Hanno Olderdissen
 • Manus:
  Jane Ainschough, Eric Knight (boken)
 • I rollerna:
  Nico Marischka, Sebastian Bezzel, Bella Bading m.fl.

Florians familj har det lite kämpigt. Hans pappa har förlorat sitt jobb och familjen har tvingats flytta till en liten hyreslägenhet, dessutom är hans mamma höggravid. Men trots motgångarna har Florian sin bästa vän Lassie med sig.

När den nya hyresvärden bestämmer sig för att inte tillåta stora hundar i lägenheten längre blir det däremot problem. Florian måste hitta ett nytt hem åt Lassie, som får flytta in hos Florians pappas gamla chef och hans barnbarn. Men när de bestämmer sig för att åka i väg på en resa med Lassie så springer hon bort, fast besluten att hitta tillbaka till Florian igen, men frågan blir om hon någonsin kommer att hitta hem...

"Lassie kommer hem" är en tysk remake av filmen med samma namn från 1943, som i sin tur är baserad på boken med samma namn som är skriven av Eric Knight på 1940-talet. Både filmen och boken har idag en närmast övermänsklig kultstatus - och det finns nog ingen som inte känner till Lassie.

Lassie
Lassie kommer hem 1943. Foto: MGM.

Lassie kommer hem är i grund och botten en mysig familjefilm. Den visar upp fantastiska miljöer i södra Tyskland och den fina relationen som kan skapas mellan en människa och en hund, men den innehåller även en hel del onödiga klichéer. Florian har ett litet mobbargäng och Lassies temporära ägare Graf von Sprengel har en klantig tjuv som härjar omkring på sin gård – två uttröttade och ganska typiska inslag i barnfilmer. De bara finns där utan att påverka historien särskilt mycket.

MER LÄSNING: De 20 bästa filmhundarna!

Filmen innehåller även fler intriger än vad den klarar av och som i slutändan bara ligger staplade på varandra. Emellanåt glömmer jag bort var Lassie är någonstans. Eller att hon överhuvudtaget har sprungit bort. Filmen vet inte vilka kort den vill spela och därför bara kör hela kortleken på en gång.

Lassie
Lassie kommer hem 2020. Foto: Warner Bros.

Men sedan får man trots allt inte glömma att Lassie kommer hem är en barnfilm, och att inte ett enda barn nog kommer att läsa den här recensionen. De bryr sig helt enkelt inte om uttjatade koncept. De skrattar bara högt åt den klantiga tjuven som ramlar stup i kvarten, och vill inget hellre än att ha en hund som Lassie - och vem vill inte det?

"Lassie kommer hem" har biopremiär den 20 augusti - och även om den inte får ett särskilt högt betyg av mig, så är det en fungerande familjefilm.

NÄSTA ARTIKEL