Kung Fury

Kung Fury (2015)

 • 15 min
 • Action
Eric Diedrichs
Uppdaterad 04 december 2019 kl. 19:12 | Publicerad 29 maj 2015 kl. 11:05
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.
 • Regi:
  David Sandberg
 • Manus:
  David Sandberg
 • I rollerna:
  David Sandberg, Jorma Taccone, Leopold Nilsson, Magnus Betnér, Björn Gustafsson m.fl.

Igår kväll hade den omskrivna svenska kortfilmen Kung Fury premiär, en film som redan tagit filmvärlden med storm. Hyllad av amerikansk press, inbjuden till Cannes Filmfestival och kickstartad av 180 000 personer från alla världens hörn. Intresset har minst sagt varit stort.

Miami-polisen Kung Fury måste åka tillbaka i tiden för att stoppa den största skurken världen någonsin skådat, Adolf Hitler, även kallad Kung Führer. Under hans resa stöter vi på vikingar, gudar, hockeyfrillor och mycket mer. I en av filmens roligaste scener bråkar Magnus Betnér och Björn Gustafsson om vem som har bäst nazi-mustasch.

Kung Fury
Foto: Laser Unicorns

Samtidigt som jag skakade på huvudet så skrattade jag högt. Det är den dummaste filmen på mycket länge, men också en av de mer underhållande. Fantastiska one-liners avlöser varandra i en rasande fart. Utöver de imponerande animeringarna, dialogen och de pricksäkra 80-tals referenserna är det framförallt skaparglädjen som utmärker Sandbergs film. Deras glädje blir vår glädje.

Filmen är skriven och regisserad av filmens huvudrollsinnehavare David Sandberg. Stora delar av filmen är filmad framför green-screen i Davids källare i Umeå, Imponerande!

Tro mig, detta kommer att bli en kultfilm det kommer att pratas om länge framöver.

NÄSTA ARTIKEL