Kingsman

Kingsman: The Secret Service (2015)

 • 2 tim 9 min
 • Action
Axel Diedrichs
03 december 2019 kl. 12:10
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Pojkspolingen Eggsy (Tager Egerton) blir upplärd av en hemlig agentbyrå för att stoppa världen från att gå under.

 • Regi:
  Matthew Vaughn
 • Manus:
  Jane Goldman, Matthew Vaughn
 • I rollerna:
  Colin Firth, Taron Egerton, Samuel L. Jackson, Michael Caine m.fl.

Med Kingsman: The secret service levererar Matthew Vaughn en av 2010-talets mest underhållande filmer. Regissören till Kick-Ass har tyvärr använt sig av en alltför vanlig spionfilms-mall men trots det lyckats producera en väldigt unik film. När Galahad (Colin Firth) räddar Eggsy (Taron Egerton) från sin dystra vardag förs vi till en gömd plats där "världens farligaste jobbintervju" börjar. Av åtta ansökande ska de sålla fram de mest lämpade för agentjobbet.

Regissören Matthew Vaughns senaste film är av kaliber fullspäckad med brutala actionscener som inte tar några fångar. Något klyschéartat skulle jag vilja beskriva actionscenerna som: James bond möter Kill Bill i ett elegant blodbad.

Det som får Kingsman: The secret service att sticka ut från andra actionfilmer är inte bara  våldsscenerna men den ständiga osäkerheten om vem som får leva och vem som får dö. Filmen är oförutsägbar som i de bättre TV-serierna, där viktiga karaktärer plötsligt kan försvinna, och när det händer tappar vi hakan.

På många sätt är "Kingsman: The Secret service" en väldigt bra spionfilm med ett par smarta twistar och temakänslan att vi inte kan lita på någon är klassisk och intrigfull.

Vaughns film hade potential att vara lika bra som hans Kick-Ass (2011) men tyvärr brister den i gripande kärleksmoment. Mjukhjärtad som jag är tycker jag inte att många filmer kommer undan med att skrota den sidan. Kingsman: The Secret service är inget undantag. Filmen saknar en tydlig romans, något som är extra viktigt i "på liv och död"-filmer eftersom kärleken står över allt. En romans hade tvingat oss, tillsammans med Eggsy, att delta i svåra val men dessvärre får vi inte uppleva dessa ögonblick.

Vad tycker du om "Kingman: The Secret Service"?

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL