Jumanji: The Next Level (2019)

Jumanji: The Next Level (2019)

 • 2 tim 3 min
 • Komedi, Äventyr
Edward Langert Wikström
Uppdaterad 03 februari 2020 kl. 12:32 | Publicerad 06 december 2019 kl. 20:00
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Jumanji-konceptet lyfts aldrig till nästa nivå.

Ett nytt gäng bestående av gamla och nytillkomna karaktärer är tillbaka i det farliga TV-spelet för att hämta hem sin vän, som fastnat i Jumanji-världen. Trots sina tidigare erfarenheter blir återvändandet någonting helt annat. Inte minst med de nya medlemmarna Eddie (spelad av Danny DeVito) och hans gamla vän Milo (Danny Glover), som ständigt hackar på varandra som ett gammalt gift par.

 • Regi:
  Jake Kasdan
 • Manus:
  Jake Kasdan, Jeff Pinkner och Scott Rosenberg
 • I rollerna:
  Karen Gillan, Dwayne Johnson, Kevin Hart, Jack Black, Danny DeVito, Danny Glover m.fl.
Jumanji: Next Level
Foto: Sony Pictures.

Det är genom snöiga berg, torra öknar och svindlande höjder som gänget finner sin väg in i Jumanjis allra svåraste nivå för att leta rätt på sin vän och i spelet får varje spelare, precis som i förra filmen, en egen avatar med helt unika egenskaper för att överleva.

Bethany blir den briljante kartläsaren Professor Sheldon "Shelly" Oberon (spelad av Jack Black), Eddie blir den den megastarka arkeologen Dr. Smolder Braveston (spelad av Dwayne Johnson) och Milo blir till den listige vapenspecialisten Franklin "Mouse" Finbar (spelad av Kevin Heart).

Filmen är rolig ibland, men saknar karaktär.

Som barn älskade jag och min syster den första Jumanji från 1995 med Robin Williams och Kirsten Dunst. Jag minns även att vår nära granne och familjevän hade den fantastiska barnboken av Chris Van Allsburg, som hela Jumanji-franchisen är baserad på och vars vackra illustrationer helt spelar i en egen liga.

Därför vill jag gärna tycka om Jumanji: The Next Level, men det är svårt.

Dialogen saknar flyt och känns ofta väldigt onaturlig och uttänkt. Det är svårt att se mönster hos karaktärerna eller se att dem utvecklas då de lever i nya skepnader i form av TV-spelets avatars. Missförstånden och förvåningen som uppstår kring att de befinner sig i en ny värld, avtar aldrig utan tjatas genom hela filmen.

Next level hade kunnat vara betydligt roligare och tydligare. Missta mig inte, filmen är rolig ibland, men saknar överlag karaktär. Nästan all humor finns att hitta i Danny DeVitos skådespel, samt dennes samspel med Danny Glover. Men det beror snarare på gamla meriter långt bortom Jumnajis förtjänst och som på egen hand inte inte kan lyfta en hel film.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL