Josefin & Florin av Ellen Fiske och Joanna Karlberg.

Josefin & Florin (2019)

 • 1 tim 15 min
 • Dokumentär
02 december 2019 kl. 17:12
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

"Josefin & Florin" är ett närgånget och tankeväckande porträtt av två människor som kämpar för kärleken.

Den 20:e september har en ny svensk dokumentär biopremiär. Filmen, som heter Josefin & Florin, regisseras av Ellen Fiske och Joanna Karlberg.

 • Regi:
  Ellen Fiske och Joanna Karlberg
 • Manus:
  Ellen Fiske och Joanna Karlberg
 • I rollerna:
  Josefin Serban, Florin Serban m.fl.
Från vänster: Josefin och Florin
Foto: Folkets Bio

Utanför en mataffär i Göteborg träffar den 38-åriga singelmamman Josefin mannen i sitt liv. Han är en 22-årig rumänsk tiggare vid namn Florin. De klickar direkt och bara åtta månader senare har de flyttat ihop i det lilla skånska samhället Oskarström, där även ett bröllop hålls mellan de två. Kärleken spirar men ekonomin tryter, så skulle deras förhållande kunna sammanfattas.

Josefin prioriterar att ta hand om sin sjuka dotter framför jobb och Florin kämpar med att komma in i det svenska samhället och skaffa sig ett arbete. Det sista han vill är att gå tillbaka till tiggeriet. Samtidigt får han påtryckningar från familjen i Rumänien att skicka pengar, även om han gång på gång förklarar att pengar inte växer på träd i Sverige. Alla dessa komponenter gör att deras förhållande börjar knaka i fogarna trots att de älskar varandra över allt annat.

Josefin & Florin är på ytan en närgången dokumentär om två människors kamp i motvind i ett normbrytande förhållande. När jag gräver djupare hittar jag dock flera lager av filmen. Den belyser exempelvis ett stort problem i samhället med personer som, mer än gärna, vill komma in i det svenska samhället men inte lyckas hur mycket de än försöker. I det här fallet är det Florin vi får följa, när han stöter på det ena hindret efter det andra. Bland annat hamnar han på en SFI-kurs där en klasskompis ställer avancerade frågor om meningars grammatiska uppbyggnad medan Florin själv kämpar med att ens hänga med i vad läraren säger.

Sammanfattningsvis kan jag säga att "Josefin & Florin" är ett fint porträtt av två människor och en tankeväckande inblick i deras liv. En sevärd och viktig film.

Med sitt höga betyg kvalar filmen in på vår lista över årets bästa svenska filmer!

NÄSTA ARTIKEL