It's complicated.

It's Complicated (2009)

 • 2 tim
 • Komedi
Axel Diedrichs
Uppdaterad 07 december 2019 kl. 09:12 | Publicerad 02 januari 2016 kl. 13:01
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Efter att ha varit skilda i tio år, återförenas egenföretagaren Jane (Meryl Streep) och advokaten Jake (Alec Baldwin) på deras sons examensfest.

 • Regi:
  Nancy Meyers
 • Manus:
  Nancy Meyers
 • I rollerna:
  Meryl Streep, Alec Baldwin, Steve Martin m.fl.

Efter att ha varit skilda i tio år, återförenas egenföretagaren Jane (Meryl Streep) och advokaten Jake (Alec Baldwin) på deras sons examensfest. Till deras förvåning fattar de tycke för varandra men Jane har äntligen återställt balansen i sitt liv och Jake är numera gift. Därför väljer de att ignorera sina nyväckta känslor, men när Jane beger sig ut för att fånga upp en dejt stöter hon istället på Jake och de spenderar natten tillsammans.

Jake är påstridig och vill fortsätta deras romans medan Jane är osäker. När Jane i samma veva lär känna sin nya arkitekt, Adam (Steve Martin), blir komplikationen fullbordad. Vem ska Jane vara med?

its complicated

Meyer har inte revolutionerat "romcom-genren" och den större delen av manuset är förutsägbart och följer noggrant genrens formel. Det som gör filmen minnesvärd är inget annat än skådespelarna. Inte karaktärerna, skådespelarna. It's Complicated är undantaget som bekräftar att skådespelare ensamma kan bära ett manus på sina axlar.

Streep och Baldwin är två underbara, excentriska skådespelare som görs ännu bättre ihop och trots att premissen må vara komplicerad är It's Complicated enkel. Humorn är rak och svängarna tydliga men i filmen får Streep och Baldwin utrymmet de behöver för att glänsa.

Den tredje giganten i filmen är Steve Martin och det var intressant att se honom i en annorlunda roll där han spelar samlad och tillbakadragen. Meyers har varit skicklig här och inte låtit komikerlegendaren ta över showen, vilket är vanligt att populära birollsinnehavare gör.

***VARNING FÖR SMÄRRE SPOILER***

Filmen är av äkta feelgood-anda och därför saknar mitt blödiga filmhjärta den nästintill obligatoriska "chase-to-the-airport-scenen", en sekvens där den olyckliga är på udden att förlora sin kärlek och springer ifatt personen för att övertyga hen om att deras relation är värd att satsa på.

Bäst: Skådespelarutrymmet.

Sämst: Huvudkaraktärernas komplikationer hade känts jobbigare ifall vi fått en större inblick i Jakes förhållande. Vi får se väldigt lite innanför han och hans hustrus husdörr.

NÄSTA ARTIKEL