Isle of Dogs 2018

Isle of Dogs (2018)

 • 1 tim 41 min
 • Animerat, Äventyr
Eric Diedrichs
03 december 2019 kl. 12:12
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Isle of Dogs bjuder på en Wes Anderson i högform.

"Isle of Dogs" är en ny stop motion-film av pedantiske Wes Anderson. Hantverket är av högsta kvalité och historien om en kattälskande japansk borgmästare som vill utrota alla hundar, kan med sin sagolika approach och underliggande sensmoral liknas vid en fabel.

 • Regi:
  Wes Anderson
 • Manus:
  Wes Anderson
 • I rollerna:
  Koyu Rankin, Bryan Cranston, Edward Norton, Bill Murray, Jeff Goldblum, Greta Gerwig, Frances McDormand, Scarlett Johansson Liev Schreiber m.fl.
Några av hundarna och Atari Isle of Dogs av Wes Anderson.
Foto: Fox Searchlight.

I ett dystopiskt framtida Japan har en influensa spridit sig bland landets hundar, som evakueras till en soptipps-ö. En dag beger sig den tolvårige pojken Atari dit för att rädda sin hund Spot. Samtidigt försöker den kattälskande borgmästaren Kobayashi övertala folket att låta alla hundar avrättas, medan en skoltidning samlar bevis på att borgmästaren är korrupt.

Det råder ingen tvekan om att Wes Andersson är en skicklig filmskapare, hans filmer kan till och med beskrivas som en egen genre. Ofta riskerar dock hans visuella stil att stilla hjärtat i hans hårt uppstyrda produktioner. Med Isle of Dogs lyckas han hela tiden vara både cerebral och underhållande. En stor del av charmen ligger givetvis i att hundarna är lika vältaliga men samtidigt uttryckslösa som de andra karaktärerna i regissörens universum.

Som vanligt har Anderson fått med sig flera av Hollywoods största skådespelarnamn. Bill MurrayEdward NortonScarlett Johansson, Greta Gerwig och Frances McDormand för att nämna några. Extra kul är att självaste Yoko Ono medverkar som vaccinforskare.

Visuellt är nog Isle of Dogs regissörens snyggaste film, vilket säger en hel del. Det fantastiska hantverket blir otroligt effektfullt i kombination med det strikta kameraarbetet. Det hör så klart till stop motion-filmens natur att varje ruta är noggrant planerad och precis som med Andersons förra stop motion-film Fantastic Mr. Fox, verkar regissören trivas extra mycket med det här formatet. Han får blomstra ut på riktigt.

Isle of Dogs ska vara inspirerad av Akira Kurosawas filmer, men här görs också vinkningar till lite allt möjligt gott. Inte minst till Anderson egna filmvärld. Lite självgott är det allt, men det gör inte så mycket. Den som redan är bekant med regissörens filmografi vet mycket väl hur han gillar att återanvända sina favoritelement.

4 av 5

Se också vår lista över årets bästa filmer för tips på bra nya filmer.

NÄSTA ARTIKEL