Nu på bio

Det senaste på biofronten!

bild på frihetsgudinnan i "In the Shadow of the Towers: Stuyvesant High on 9/11"

In the Shadow of the Towers: Stuyvesant High on 9/11 (2019)

  • 29 min
  • Dokumentär
Rasmus Torstensson | Recension
03 december 2019
Rasmus Torstensson | Recension
03 december 2019

"In the Shadow of the Towers" är oerhört intetsägande.

HBO-dokumentären "In the Shadow of the Towers: Stuyvesant High on 9/11" berättar om hur ungdomarna på en skola närliggande intill Twin Towers upplevde 9/11 katastrofen och hur den har format dem. Trots att det är berättat ur ett intressant perspektiv har dokumentären svårt att engagera på grund av en alldeles för kort speltid.

  • Regi:
    Amy Schatz
Foto: HBO

Terroristattacken i New York, den 11 September, kommer för alltid att vara inskrivet i historieböckerna. Främst som en händelse vars efterföljder kom att forma det amerikanska samhället till det vi upplever idag. Därtill är det också en av de mest dokumenterande historiska händelserna i modern tid. Bland annat genom Michael Moores dokumentär Fahrenheit 9/11 (2004), som tog fasta på det politiska efterspelet i USA och den ökade främlingsfientlighet som attacken bidrog till. Amy Schatz tycks beröra samma ämne, men det är samtidigt svårt att förstå vad som är syftet med hennes dokumentär.

https://www.youtube.com/watch?v=iSHb1ePzH4Y

I In the Shadow of the Towers intervjuas en samling ungdomar, som samtliga upplevde attacken på nära håll. De berättar hur den format deras liv som vuxna i samband med att frasen "Amerika blev aldrig sig likt igen" frekvent yttras. Hur förändrades Amerika? Svaret på den frågan får du sannerligen inte i Schatz dokumentär. För precis när man tror att den mer analytiska och besvarande delen av dokumentären skall börja så är den slut. Speltiden på ynka 29 minuter är fullständigt obegriplig.

Varför, HBO?

Det får mig att börja fundera över varför dokumentären ens är gjord. Det som svider är att upplägget i In the Shadow of the Towers: Stuyvesant High on 9/11 är tillräckligt intressant som grund för en sevärd film, men eftersom den är slut när den ska börja finns det inte mycket att varken skriva eller säga. Mer än att det förundrar mig varför en såpass etablerad branschjätte som HBO väljer att producera en intetsägande och till synes ofärdig dokumentär.

För mer läsning, spana in våra dokumentärfilmsrecensioner.

NÄSTA ARTIKEL