In the heart of the sea

In the Heart of the Sea (2016)

 • 2 tim 2 min
 • Äventyr
Axel Diedrichs | Recension
07 januari 2016
Axel Diedrichs | Recension
07 januari 2016

Ron Howard misslyckas med viktiga berättarelement i sin nya äventyrsfilm In the Heart of the Sea.

 • Regi:
  Ron Howard
 • Manus:
  Charles Leavitt (manus), Charles Leavitt (story)
 • I rollerna:
  Chris Hemsworth, Benjamin Walker, Cillian Murphy, Brendan Gleeson m.fl.

Tom Nickerson (Brendan Gleeson) är en försupen gammal man, traumatiserad av en mytomspunnen sjöupplevelse han inte har berättat om för någon. En dag knackar den förmögna författaren Herman Melville (Ben Whishaw) på hans dörr med tillräckligt mycket pengar att övertala Nickerson att återberätta sin historia.

I hans berättelse får vi följa med på en valfångarbesättnings episka havsfärd där de hamnar under våldet av en gigantisk vitval. Nickersons historia är inspirationskällan till den ikoniska äventyrsboken Moby Dick.

Med In the Heart of the Sea har regissören Howard gjort flera vitala misstag. Han har bland annat misslyckats med att hålla sin mysteriedrivna berättelse mystisk. En fråga vi, tillsammans med Melville, ställer oss är: "är den vita valen en myt eller finns den på riktigt?". Utan att avslöja för mycket får du svar på detta innan du hinner äta ditt första popcorn.

In the Heart of the Sea
Foto: Warner Bros. Pictures

Jag kan inte låta bli att jämföra Howards regi med Steven Spielbergs i Hajen (1975) där mysteriet om sjöodjuret hålls vid liv länge nog för att jag ska sugas in i berättelsen. Det som gör havet spännande är att vi inte vet vad som döljer sig under ytan och i sin film visar Howard hela tiden för mycket. Han tar död på spänningen.

Howard har inte heller byggt upp någon stämning kring vattnet och besättningens skepp. I såna här filmer är både vattnet och skeppet karaktärer som måste få fokus. Återigen kan jag inte låta bli att jämföra Howards film med Hajen där Spielberg lyckats fånga vattnet och fordonets betydelse. I Hajen ser vi viktiga etableringsbilder på det skräckinjagande havet och en tidig sekvens där de, som ska ut till havs, ger sin båt uppmärksamheten den förtjänar.

Howard känns präglad av samtiden där saker ska ske fort och effektivt, men In the Heart of the Sea tillhör den typ av film där väntan gör en gott.

Förutom sina missar har berättelsen ett underhållningsvärde, inte minst mot slutet. Chris Hemsworth, som spelar den skickliga valfångaren Owen Chase, är stundtals riktigt övertygande. Howard och Hemsworth jobbade tillsammans med Rush (2013) och de ser ut att trivas bra med varandra.