Nu på bio

Det senaste på biofronten!

I Origins

I Origins (2014)

 • 1 tim 46 min
 • Sci-fi
Filmtopp Admin
Filmtopp Admin | Recension
03 december 2019
Filmtopp Admin
Filmtopp Admin | Recension
03 december 2019

"Jag har alltid haft en crush på filmer som berör metafysiken."

 • Regi:
  Mike Cahill
 • Manus:
  Mike Cahill
 • I rollerna:
  Michael Pitt, Astrid Bergès-Frisbey, Brit Marling m.fl.

Ian Gray ( Michael Pitt) är en smart, lite annorlunda läkarstudent med en förkärlek till ögonbiologi. Dagarna i ända tillbringar Ian i sitt laboratorium med sin labbassistent Karen (Brit Marling) där de försöker bevisa Ian tes, att man kan framställa ljuskänsliga celler på konstgjord väg.

Detta för att motbevisa det långvariga argumenten för Guds existens som hävdar att vissa naturliga objekt, som ögonen,är allt för komplexa för att ha uppkommit genom evolutionen.

En annan kärlek möter han på en maskeradfest. En snygg modell vid namn Sofi (Astrid Bergès-Frisbey) vars ögon är det enda som är synligt då hon bär en mask. Det passionerade mötet får dock ett snabbt slut och Sofi försvinner spårlöst. Ian tog dock en bild på Sofie. Närmare bestämt på hennes förtrollande vackra ögon. Denna bild blir det enda spåret Ian har efter henne.

Jag har alltid haft en liten crush på filmer som berör metafysiken. Exempelvis den amerikanska remaken Vanilla Sky (2001) av spanska Open Your Eyes (1997) med Penèlope Cruz , i samma roll, i båda filmerna.

Det räcker med att beskriva att I Origins metafysiska frågeställning handlar om ögonen. Filmens andra halva är för mig därför mer intressantare då det är här ämnets frågor ställs på sin spets.

Första delen av filmen känns däremot lite väl trött efter den utmärkta inledningen och tenderar till att vara en aningen oklar i handlingen. Jag ställer mig också undrande till den rätt märkliga dialogen som förs mellan Ian och Sofie under deras tidiga möte. Den känns inte riktig naturligt och för mig till och med väldigt konstigt. Det är också här mina popcorn ryker, vilket brukar vara en signal på en rätt ljummen tillställning.

i origins

Men filmen lyfter som sagt. Successivt griper handlingen tag i en mer och mer. Utveckling blir oväntad mot vad jag hade förutspått. Till slut blir jag uppriktigt sagt engagerad och vill veta slutet.

Michel Pitt gör här en okej insats i huvudrollen men påminner lite väl mycket om hans tidigare agerande i TV-serien Boardwalk Empire (2010-2014). Brit Marling är den som lämnar störst avtryck. Jag kan inte minnas henne från några andra roller tidigare.

Vi får även se en liten biroll av Steven Yeun som annars kanske är mest känd som Gleen Rhee i The Walking Dead. Kul med skådespelare från TV-serier som tar klivet över i långfilmer.

Vidare är I Origins regissören,Mike Cahill, relativt ung och därför extra intressant. Att välja ett metafysikst tema krävs det mod för. Det hade ju varit enklare ett göra en simpel kärleksfilm såsom inledningen pekade på. Tror att vi alla kommer får se mer utav honom i framtiden.