Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Film I Feel Pretty

I Feel Pretty (2018)

 • 1 tim 50 min
 • Komedi, romantik
Andreas Ziegler | Recension
03 december 2019
Andreas Ziegler | Recension
03 december 2019

En äcklig moralkaka om ytlighet.

Amy Schumer spelar huvudrollen i I Feel Pretty, en äcklig moralkaka om ytlighet. Det är svårt att veta vad som är värst; att Schumer slösar sin talang på sån här skit eller att Hollywood fortsätter pumpa ut filmer om ytlighet som är just, ytliga.

 • Regi:
  Abby Kohn & Marc Silverstein
 • Manus:
  Abby Kohn & Marc Silverstein
 • I rollerna:
  Amy Schumer, Michelle Williams, Rory Scovel, Tom Hopper m.fl.
Amy Schumer spelar huvudrollen i I Feel Pretty
Foto: STX Films & Star Cinema.

 

Renee (Schumer) är en tjej med dålig självkänsla. Efter att ha slagit i huvudet under ett spinningpass vaknar hon upp och tycker att hon är vacker. Med nyvunnen självkänsla får hon drömjobbet och träffar en kille.

Amy Schumer är en komiker som slog igenom med varieté-programmet Inside Amy Schumer, som jag dessvärre inte sett. Däremot kollade jag in Trainwreck från 2015. I den filmen spelar hon en strulig tjej som dricker för mycket och har en lång rad tillfälliga sexuella förbindelser. Det är en personlig och lustig historia om att bryta ett destruktivt beteende.

På senare år har Schumer gått vidare med att göra filmer där hon spelar kvinnor som inte anses vara attraktiva. Detta känns lite underligt, då samma kvinna fick precis så mycket uppmärksamhet hon ville från män i Trainwreck.

Det mesta av humorn i I Feel Pretty ska komma från det faktum att en oattraktiv tjej beter sig som att hon är väldigt vacker. Detta resulterar i att omgivningen ofta tittar på henne som om hon är dum i huvudet. Jag säger att humorn SKA komma från detta. Saken är den att det mest bara är dumt. De enda försonande dragen i I Feel Pretty är de romantiska aspekterna, då Renee blir tillsammans med Ethan (Scovel). Det är en söt liten historia.

Amy Schumer och Rory Scovel på date i I Feel Pretty
Foto: STX Films & Star Cinema.

Det absolut största frågetecknet i hela filmen är hur de övertalade Michelle Williams att medverka. I vanliga fall ser vi henne i mindre produktioner där hon får utnyttja sin bredd som skådespelare, vilket bland annat resulterat i fyra Oscarsnomineringar. I den här filmen spelar hon en ängslig vd med pipig röst.

Filmen visar scener från Big, där en pojke önskar att han var vuxen och förvandlas till Tom Hanks, som alltså fortfarande beter sig som ett barn och når framgångar hos ett leksaksföretag. Big är en hjärtevärmande film om att inte växa upp för snabbt.

I Feel Pretty har dock mer gemensamt med filmer som Min stora Kärlek och The Hottie and the Nottie. Trots att filmerna ska handla om att det är insidan som räknas, känns det mer som att de belyser hur viktigt det är att vara vacker, att folk behandlar dig annorlunda på grund av ditt utseende. Detta går direkt mot det tilltänkta budskapet. Detta gör I Feel Pretty till en svårsvald äcklig moralkaka om att det är insidan som räknas (fast egentligen inte).

I stället för den här filmen kan du spana in vår lista över de bästa filmerna från 2018.