Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Hustlers

Hustlers (2019)

 • 1 tim 50 min
 • Komedi, Drama
August Klittmar | Recension
02 oktober 2019
August Klittmar | Recension
02 oktober 2019

Underhållande, snygg och ohämmad skildring av strippor som svindlar.

Regissören Lorene Scafaria berättar ohämmat om en systerlig skara strippor, som tillsammans blåser skjortan av rika Wall Street-pampar. Filmen har en smart berättarstruktur som närmast sömlöst hoppar mellan olika årtal. Dessutom är den läckert redigerad, med snygga, atmosfäriska montage som skildrar de eleganta damernas olika upptåg.

 • Regi:
  Lorene Scafaria
 • Manus:
  Jessica Pressler (artikel) och Lorene Scafaria
 • I rollerna:
  Constance Wu, Jennifer Lopez, Julia Stiles, Keke Palmer, Lili Reinhart, Cardi B m.fl.
Jennifer Lopez och Constance Wu i ''Hustlers'' (2019).
Jennifer Lopez och Constance Wu i ''Hustlers''. Foto: SF Studios.

 

Nu kanske det lät som om jag sålde in Hustlers enbart som en snygg glamourkomedi. Men så är inte fallet. Här finns också dramainslag som lyfter filmen. Man skulle kunna kalla Hustlers för motpolen till Martin Scorseses The Wolf of Wall Street. Båda filmerna skildrar i viss mån maktförhållandet mellan rika män och kvinnor som lever på sina kroppar. Men där Scorseses film berättar händelserna utifrån ett manligt perspektiv, skildrar Lorene Scafaria ett kvinnligt perspektiv, vilket känns fräscht.

Men det gör naturligtvis inte filmen bra per automatik. Vad som utmärker Hustlers är Constance Wus fenomenala skådespelarinsats, det gedigna redigeringsarbetet, berättarstrukturen och hur man växlar mellan att använda modern popmusik och klassiska pianostycken av Chopin.

Hustlers tar avstamp i år 2007.

Filmen utspelar sig i New York och året är 2007. Unga Destiny (Constance Wu) har nyss fått jobb på den kanske mest exklusiva strippklubben i stan. Täta Wall Street-män tycks vara det enda klientelet. Destiny får snabbt lära sig alla knep av den erfarne Ramona (Jennifer Lopez). Snart har hon hand om de mest lukrativa gubbarna – de som får gå in via bakdörren för att slippa bli skrivna om i skvallerpressen.

Men sen kommer finanskraschen 2008. Destiny får ett barn på halsen och möjligheterna till jobb är minimala. När hon återigen stöter ihop med Ramona, bildar de ett team med några före detta kollegor och börjar med en mer moraliskt tvivelaktig verksamhet.

Berättelsen är berättad utifrån Destinys perspektiv, när hon år 2014 blir intervjuad av en journalist (Julia Stiles) som skriver en artikel om gängets verksamhet (filmen är inspirerad av denna verkliga artikel).

Constance Wu bjuder på en fin prestation. Hennes karaktär blir med tiden allt mer ifrågasättande efter att ha varit totalt uppslukad av lyx. Hon och de andra har intalat sig själva att deras handlingar är moraliskt försvarbara, men är de verkligen det? Det är upp till tittaren att avgöra. Jag tror dock att man kan uppskatta karaktärerna i filmen oavsett om man sympatiserar med dem eller inte.

NÄSTA ARTIKEL