Mockingjay - Part 2

Hunger Games: Mockingjay - Part 2 (2015)

 • 2 tim 17 min
 • Action, Äventyr
Eric Diedrichs
Uppdaterad 06 december 2019 kl. 13:27 | Publicerad 16 november 2015 kl. 12:56
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Mockingjay - Part 2 är den mörkaste installationen i Hunger Games-serien.

 • Regi:
  Francis Lawrence
 • Manus:
  Peter Craig, Danny Strong, Suzanne Collins (adaption & bok)
 • I rollerna:
  Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson, Liam Hemsworth, Julianne Moore, Donald Sutherland, Woody Harrelson, Philip Seymour Hoffman m.fl.

Vi kastas in i handlingen direkt efter där Mockingjay - Part 1 slutade. Katniss (Jennifer Lawrence) befinner sig på rebellbasen i distrikt 13 och är omtumlad efter Peetas mordförsök på henne. Peeta (Josh Hutcherson) hålls under sträng bevakning medan vårdpersonalen envist jobbar med att omvända den betingning, president Snow (Donald Sutherland) utsatte honom för, som får honom att hata Katniss.

Dessutom har president Coin (Julianne Moore) ökat sin offensiv. Efter huvudstadens anfall mot rebellbasen, är det dags att agera snabbt. Rebellstyrkor skickas till huvudstaden för en kontraattack. Katniss, som anses vara en oumbärlig motivationskraft för rebellernas armé, beordras stanna kvar i distrikt 13 och producera propagandafilmer. Självklart har hon själv en annan plan i åtanke, att nästla sig in bland frontstyrkorna och mörda president Snow. Under resans gång möter hon många hinder, inte minst alla de spektakulära fällor som är utspridda över staden.

The-Hunger-Games-Mockingjay-Part-2-Featured

Från öppningen står det klart, detta kommer att bli en betydligt mörkare film än någon av de tidigare i Hunger Games-serien. Som Katniss säger, verkar det inte längre finnas några regler över hur människor får bete sig mot varandra. På sätt och vis är nog också Katniss krigets sista samvete.

Med sina komplicerade moralfrågor och mångbottnade karaktärer, har Hunger Games blivit en av de mer intressanta ungdomsserierna. Likt föregångarna bjuds det på en och annan överraskning och många gånger får vi fråga oss själva vem eller vilka den riktiga fienden är. Kanske är det just detta som har fått så många fantastiska skådespelare att ansluta sig till filmserien? Med namn som Jennifer Lawrence, Woody Harrelson, Julianne Moore, Donald Sutherland och Philip Seymour Hoffman är Mockingjay - Part 2 tveklöst en av årets mer intressanta blockbusters.

Trots att Hoffman gick bort mitt under filminspelningen i fjol, har regissör Francis Lawrence sy ihop sömmarna klanderfritt och arbetat ihop en värdig avslutning på franchisen. Även om filmens epilog var något utdragen och den sista scenen överflödig, har jag en känsla av att fansen kommer vara mer än nöjda med resultatet.

Däremot skulle jag vilja flagga för den tveksamma åldersgränsen på 11-år. Några scener är riktigt obehagliga och vissa klipp är alldeles för hemska för de sju- till tioåringar som kan komma in med vuxet sällskap.

Bäst: Donald Sutherland är underbar som president Snow! Om du gillar science fiction filmer, spana in vår lista över tips på sci-fi filmer.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL