Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Homecoming (Säsong 1)

Homecoming (Säsong 1)

  • 10 x 30 min
  • Thriller, Drama
Jonatan Blomberg | Recension
11 november 2018
Jonatan Blomberg | Recension
11 november 2018

Julia Roberts briljerar i den visuellt utsökta thrillern "Homecoming".

Regissören och manusförfattaren Sam Esmail bevisar genom "Homecomings" första säsong, att han är en av TV-världens skickligaste skapare av kvalitetsserier. Tillsammans med Julia Roberts och Bobby Cannavale har han nämligen fått ihop en av årets mest imponerade adapteringar.

  • Manus:
    Micah Bloomberg, Eli Horowitz, Sam Esmail (skapare)
  • I rollerna:
    Julia Roberts, Bobby Cannavale, Shea Whigham, Stephan James m.fl.
Julia Roberts och Stephan James i Homecoming. Foto: Amazon Prime Video

Homecoming är baserad på en hyllad podcast (med samma namn), skriven av Micah Bloomberg och Eli Horowitz. De har tillsammans med Esmail adapterat sin dialogdrivna podcast-thriller, som inkluderade röstskådespel från Oscar Isaac och David Schwimmer, till en inledningsvis försiktig och något långsam serie hos storsatsande Amazon Prime Video.

Det råder ingen tvekan om att Amazon, med serier som Sagan om Ringen, Too Old to Die Young, Good Omen, Carneval Row och The Wheel of Time (för att bara nämna en handfull) i pipelinen, håller på att miljardsatsa på nya serier. Där den påkostade första säsongen av The Marvelous Mrs. Maisel tidigare under året redan plockat hem de finaste kategorierna på både Golden Globe och Emmy-galorna. Homecoming är deras nästa succé.

Oerhört kortfattat (ju mindre du vet desto bättre) handlar vår historia i Homecoming om Heidi Bergman (Roberts) och hennes arbete som psykolog, vid ett center för nyligen hemkomna krigsveteraner. Under en chef (Bobby Cannavale) som arbetar efter uppenbart tvivelaktiga metoder. Samtidigt följer vi henne i en snar framtid där hon arbetar som servitris, men plötsligt får frågor från en utredare (Shea Whigham) om sin tid vid centret. Vad hände egentligen under tiden mellan hennes båda jobb?

Med Esmail bakom kameran vid samtliga avsnitt av den första säsongen av Homecoming, tillåts en mer långsam start än vad som är vanligt för en helt ny serie. Det brukar ofta tryckas in så mycket som möjligt i en seriens pilotavsnitt, för att få tittaren att fastna för åtminstone något i avsnittet.

Bobby Cannavale i Homecoming. Foto: Amazon Prime Video

I Homecoming är däremot avsnitten endast 30 minuter långa, med en historia som successivt växer i styrka. Egentligen är det inte förrän i det åttonde avsnittet som vi verkligen får se prov på Julia Roberts Oscarsvinnande skådespelartalanger. I säsongens avslutning får hon dessutom till en bättre och starkare prestation än vi sett från henne på årtionden.

Men trots att det är en mestadels dialogdriven, psykologisk thriller, som dessutom börjar långsamt, är det tack vare Esmails utsökta arbete bakom kameran omöjligt att sluta att titta. Något som alla Mr. Robot-fans känner till väl från hans arbete med sin helt egenskapade serie.

Förmågan att få till synes enkla scener, där två personer bara sitter ned och pratar med varandra, att kännas både naturliga och spännande är minst sagt imponerande. Homecoming cementerar därför Amazon Prime Video som en streamingtjänst med innehåll av allra högsta kvalitet.

För mer läsning, se vår lista över årets bästa serier.