Yngste sonen är glad.

Hit the Road (2021)

 • 1 tim 33 min
 • Drama
03 mars 2022 kl. 08:03
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.
ANNONS
ANNONS

En annorlunda men trivsam och mysig road movie

Panah Panaji är ett mer eller mindre helt nytt namn i filmvärlden. Hans debutfilm "Hit the Road" hade smygpremiär i Sverige under Göteborg Film Festival och nu är det dags för filmen att gå upp på biografer över hela landet.

 • Regi:
  Panah Panahi
 • Manus:
  Panah Panahi
 • I rollerna:
  Pantea Panahiha, Hasan Majuni, Rayan Sarlak m.fl.

En far med benet i gips, en mor, deras två söner och en sjuk hund färdas i en bil mot en för oss tittare okänd destination. Till yngste sonen säger de att storebror ska skickas iväg för att gifta sig, men det är ganska tydligt att resans syfte är något helt annat. Äldsta broderns dämpade och dystra uppsyn samt faderns regelbundna hemliga telefonsamtal skvallrar om att något mycket allvarligare än ett giftermål väntar dem vid resans slutmål.

Hit the Road har de flesta komponenter som en typisk road movie brukar ha förutom att det är ganska händelselöst längs resans gång. Filmen fokuserar nästan enbart på vad som händer inne i bilen där familjen pratar, tjafsar, skrattar och gråter om vartannat. Detta fungerar dock väldigt bra tack vare den fantastiska dynamiken mellan skådespelarna som porträtterar dessa familjemedlemmar. Eventuellt att några fler händelser längs vägen hade gett filmen ett starkare driv och momentum, för som det är nu fortskrider filmen i ett ganska lugnt tempo.

Även om filmen är relativt långsam blir den aldrig tråkig och detta beror just på skådisarnas samspel. Alla inblandade presterar på topp men stjärnan i skådespelarensemblen är tveklöst Rayan Sarlak som spelar den yngsta sonen, speciellt i den oförglömliga slutscenen.

Trots det överhängande orosmolnet över vad som väntar familjen vid slutdestinationen är Hit the Road till största delen trivsam och mysig, en feel good-film som bör tilltala de flesta och i synnerhet fans av road movies.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL