Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Years and Years HBO

"Years and Years" (säsong 1)

  • 6 x 60 min
  • Drama, mysterium
  • HBO
Jonatan Blomberg | Recension
29 juni 2019
Jonatan Blomberg | Recension
29 juni 2019

"Years and Years" är en av årets allra bästa serier

Det händer inte ofta, men ibland lyckas serier och filmer förmedla skrämmande möjliga scenarier kring vår närstående framtid. "Black Mirror" har gjort det om och om igen, genom att ta någon teknologisk uppfinning som vi använder en tidig version av och sedan spinna vidare på hur fruktansvärt illa det kan sluta om vi fortsätter på samma spår.

  • I rollerna:
    Rory Kinnear, Emma Thompson, T'Nia Miller, Anne Reid m.fl.
Ur serien Years and Years.
"Years and Years". Foto: HBO Nordic

 

Years and Years är en slags kombination av Black Mirror, Veep och vår nuvarande verklighet året 2019. Seriens skapare Russell T. Davies har sagt att han haft slutscenen (i det sjätte avsnittet) i huvudet de senaste 25 åren, men bestämde sig för att det var dags att ta tag i historien samma kväll som Donald Trump valdes till president i USA. Dagen efter hade BBC givit serien grönt ljus.

Handlingen i Years and Years börjar 2019 och slutar någon gång i början av 2030-talet. Till en början är alltså seriens värld den samma som vår egen, Trump är fortfarande president, Storbritannien bråkar fortfarande om Brexit och så vidare.

Sedan får vi följa världens utveckling genom ögonen på familjen Lyons. Redan i det första avsnittet sker något riktigt stort, som formar världen och världspolitiken för all framtid (åtminstone fram till i början av 2030-talet).

Otroligt realistisk om skrämmande framtid.

Emma Thompson i "Years and Years".
Emma Thompson i "Years and Years". Foto: HBO Nordic

Händelseutvecklingen efter denna dag känns också skrämmande verklig och nära vår egen verklighet. Precis som de bästa Black Mirror-avsnitten ofta kan göra. Emma Thompson spelar partiledaren i The Four Star Party, ett nationalistiskt parti som vill strunta i resten av världen och bara göra det som är bäst för det egna landet. Tydligt inspirerad av en viss Trump, som också lever vidare i serien.

Vid sidan av allt detta finns den teknologiska utvecklingen med, som både kommer med sina egna intressanta lösningar och nya problem. Vi blir bokstavligt talat mer och mer uppkopplade till nätet. Hela tiden känner jag att allt som händer i den här hemska versionen av vår framtid, mycket väl är precis var vi är på väg. Världen känns inte fiktiv utan ovanligt realistisk och oerhört genomtänkt.

Efter sex avsnitt är resan framåt i tiden slut och jag hoppas att Years and Years når ut till så många som möjligt. För kanske kan det öppna ögonen för många av oss, på ett sätt som kan forma vår framtid till det bättre. En serie som på riktigt kan ha den potentialen, förtjänar inget annat än högsta möjliga betyg.

För mer läsning, se vår lista över årets bästa serier.