Nu på bio

Det senaste på biofronten!

The Outsider (säsong 1, avsnitt 1-6)

The Outsider (säsong 1, avsnitt 1-6)

  • 10 x 55 min
  • Thriller, Drama
  • HBO
Filmtopp
Filmtopp | Recension
13 januari 2020
Filmtopp
Filmtopp | Recension
13 januari 2020

"The Outsider" är en av de bättre Stephen King-adaptionerna på tv

Det råder inte direkt någon bristvara på Stephen King-adaptioner, på vare sig film eller tv-sidan, just nu. ”The Outsider” har till skillnad från många av de andra projekten fördelen att även råka vara en HBO-produktion, vilket brukar innebära att vi kan förvänta oss riktigt hög kvalitet.

  • Skapare:
    Richard Price
  • I rollerna:
    Ben Mendelsohn, Cynthia Erivo, Jason Bateman, Bill Camp m.fl.

Vi har däremot inte varit särskilt lyckligt lottade bland de tidigare tv-adaptionerna under de senaste åren, bortsett från Mr Mercedes och Castle Rock har nämligen de flesta andra sågats ordentligt av både kritiker och andra tittare.

Handlingen i The Outsider kretsar inledningsvis kring hur polisutredaren Ralph (Ben Mendelsohn) bestämmer sig för att häkta en basebolltränare (Jason Bateman), för ett hemskt mord på en liten pojke, mitt under en pågående match framför hela publiken.

Det råder för polisen ingen tvekan om att man har hittat rätt man och bryr sig därför inte om att den publika arresteringen riskerar att förstöra tränarens och familjefaderns liv. När han däremot visar sig ha ett vattentätt alibi, inspelad på film i en helt annan stad, så blir frågan plötsligt hur någon kan befinna sig på två ställen samtidigt.

Serien börjar med andra ord som vilken kriminalserie som helst, det finns under det första avsnittet i princip ingenting som tyder på att det rör sig om en läskig Stephen King-adaption. Men av olika skäl börjar Ralph att utreda fallet igen, med hjälp av en privatdetektiv (Cynthia Erivo) som vågar att ”tänka utanför boxen”.

Desto längre in i handlingen vi kommer så gör sig de mystiska King-elementen allt mer påtagliga och vad som hade kunnat vara vilken kriminalare som helst, blir plötsligt något helt (men riktigt välkommet) annat. Vilket tack vare Mendelsohns och Erivos insatser faktiskt gör The Outsider till en av de bättre King-adaptionerna på väldigt länge.