The Night of

The Night Of (Avsnitt 1)

  • 8 x 58 min
  • Crime, Drama
  • HBO
Uppdaterad 18 februari 2020 kl. 14:02 | Publicerad 26 juni 2016 kl. 14:06
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.
  • Manus:
    Richard Price, Steven Zaillian (skapare)
  • I rollerna:
    John Turturro, Riz Ahmed, Poorna Jagannathan m.fl.

Varje år tycks det vara en nästintill självklarhet att HBO har sett sina bästa dagar. Som exempel spåddes HBO-döden vara definitiv efter att Sopranos, The Wire och Sex in the City trillade av pinn. För att kort därefter motbevisas när Girls, True Detective och Game of Thrones tågade in i deras utbud. När nu även dessa trotjänare börjat lida mot sina slut har domedagssekternas sånger återigen växt i styrka.

Med HBO:s nysatsning The Night Of  kommer klagosångerna abrupt att tystna. Det råder inget tvivel om saken - HBO osar av kvalitet och perfektion med sitt nya crimedrama.

Det första avsnittet stoltserar med 75 underbara, utdragna minuter. För att sätta förväntningarna på dess rätta plats ska det klargöras att The Night Of helhjärtat omfamnat fenomenet Slow-TV. Långa scener där karaktärerna under tystnad förmedlar otaliga känslor. Ni har säkert hört någon säga att "en bild säger mer än tusen ord", här ställer varje bildruta tusen frågor och förmedlar lika många känslor.

Varje scen är förlängd till bristningsgränsen, men klippt med perfektion. De långa scenerna låter de minsta detaljerna skölja över en likt adjektivfyllda sidor i valfri välskriven deckarbok. Enligt Steven Zaillian som har regisserat sju av avsnitten är The Night Of  "en berättelse om kriminalitet, polisväsendet, våra lagar och om kriminalvård".

De som håller The Wire varmt om hjärtat kan se flera hoppfulla tendenser under säsongens första avsnitt. Äntligen. Det är så jag känner, gång på gång under de 75 minuterna. Äntligen är vi tillbaka i den råa och ärliga verkligheten. Förbered er på att få djupdyka ner i ett rättssystem som är uppenbart trasigt.

I huvudrollen möter vi Riz Ahmed (Nightcrawler) som efter en särskilt händelserik natt finner sig i behov av rättslig vägledning. Av spoilerskäl tänker jag hålla det vagt – även om premissen tydligt kommunicerats ut av HBO själva via seriens officiella trailer samt direkt i avsnittsbeskrivningen innan du trycker på play i deras app. Blunda och låt någon annan trycka igång avsnittet åt dig och hoppa på tåget så blank som möjligt är mitt tips!

Det första avsnittet är något utöver det vanliga, i positiv bemärkelse. Jag väntar otåligt på att The Night Of ska dra igång officiellt den 10 juli. I nuläget finns dock det första avsnittet redan att avnjuta hos HBO Nordic.

Läs också vår intervju med Poorna Jagannathan som har en ledande roll i serien.

NÄSTA ARTIKEL