Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
The Deuce på HBO

"The Deuce" (säsong 3, avsnitt 1-3)

  • 8 x 60 min
  • Drama
  • HBO
Jonatan Blomberg | Recension
02 december 2019
Jonatan Blomberg | Recension
02 december 2019

Porrdramat "The Deuce" lägger ribban högt i avslutningen.

Den tredje säsongen av "The Deuce" kommer att markera slutet för den legendariska tv-skaparen David Simons porrdrama hos HBO. Kanske är det precis därför man har valt att utmana sig själva genom att hoppa fram i tiden och fortsätta berätta om porrens framfart, i New York och Hollywood, under mitten av 1980-talet.

  • I rollerna:
    James Franco, Maggie Gyllenhaal, Mustafa Shakir, m.fl.
Maggie Gyllenhaal i "The Deuce".
Maggie Gyllenhaal i "The Deuce". Foto: HBO Nordic

Få tv-skapare har fått lika mycket förtroende av HBO som David Simon, vars tidigare serier Generation Kill, Treme, Show me a Hero och The Wire alla (men särskilt den sistnämnda) hållit högsta klass. The Deuce har kanske inte varit någon dundersuccé rent tittarmässigt, men har chansen att leva vidare som ännu ett mini-mästerverk som över tiden kanske kommer att uppskattas mer.

Handlingen i "The Deuce" är en aning svår att beskriva, för det rör sig inte riktigt om någon rak genomgående handling utan snarare glimtar av olika personers (vissa mer än andras) liv. Vad de alla har gemensamt är att de någon gång levt eller arbetat i en bespottad stadsdel i New York kallad "The Deuce".

I den första säsongen fick vi framför allt följa hur hororna och deras pimpar försörjde sig genom olika smarta lösningar, för att hålla polis och maffian utanför. Samtidigt som vi lärde känna tvillingbröderna Martino (båda spelade av James Franco), som båda rört sig i dessa kretsar på olika sätt, samt Eileen "Candy" Merrell (Maggie Gyllenhaal), som nu gått från prostituerad till respekterad porrfilmsregissör.

James Franco i "The Deuce".
James Franco i "The Deuce". Foto: HBO Nordic

Under den tredje säsongen, baserat på de tre avsnitt som gjorts tillgängliga för kritiker, spolas tiden fram till mitten av 80-talet och lämnar det glada 70-talet bakom oss. Istället får vi se hur amatörporren på VHS-band riskerar att konkurrerar ut "fin-porren" och en oförklarlig AIDS-epidemi som gör att alla i "branschen" drabbas på ett eller annat sätt.

I vanlig ordning är såväl regi som skådespel av högsta klass och om Simon bara lyckas knyta ihop serien lika väl under de resterande avsnitten, så kan den ta farväl med fanan högt i topp. Vilket förhoppningsvis kan få även denna Simon-serie att växa i folks ögon över tid... vilket den definitivt förtjänar.

För mer läsning, se vår lista över de bästa serierna från 2019.

NÄSTA ARTIKEL