Nu på bio

Det senaste på biofronten!

The Comey Rule

The Comey Rule (säsong 1)

  • 4 x 60 min
  • Drama
  • HBO
Jonatan Blomberg | Recension
03 oktober 2020
Jonatan Blomberg | Recension
03 oktober 2020

“The Comey Rule” är en historielektion du redan måste kunna.

Miniserien om den före detta FBI-chefen James Comey bjuder flera gånger på fint skådespel, men är alldeles för kort för sitt eget bästa.

  • Skapare:
    Billy Ray
  • I rollerna:
    Jeff Daniels, Brendan Gleeson, Scoot McNairy, Michael Kelly m.fl.

Med tanke på hur många amerikanska händelser som har fått nytt liv på film eller TV, har vi sannolikt en hel drös titlar att förfasas över om händelserna under Donald Trumps år som president. Det återstår bara en dryg månad innan det avgörs huruvida Trump blir omvald eller utkastad, och det råder ingen tvekan om att The Comey Rule-skaparna hoppas på det sista alternativet. Särskilt med tanke på att miniserien släpps så pass nära anslutning till valet.

Alla som har sett trailers och bilder från The Comey Rule har troligtvis fått en uppfattning om att miniserien skulle låta oss få följa Donald Trump under hans första tid i Vita Huset. Men det visar sig vara en ytterst liten del av handlingen som fokuserar på Trump. Titeln är däremot mer avslöjande, för det här är inget annat än ett försvarstal för James Comey och hans agerande som FBI-chef omkring valet 2016.

Han har nämligen sedan dess beskyllts för att ha givit Trump segern genom att bara några dagar innan valet ha informerat det amerikanska folket om att FBI återöppnat en utredning mot Hillary Clinton – för att två dagar innan valdagen gå ut med att utredningen återigen varit nedlagd.

Gav den här händelsen Trumps ”Crooked Hilary”-propaganda tillräckligt med bränsle för att få honom vald till president? Och var det i så fall rätt agerat av Comey? Det är detta som The Comey Rule faktiskt handlar om.

Jeff Daniels och Brendan Gleeson gör riktigt starka insatser i rollerna som Comey och Trump. Men med sina totalt fyra avsnitt så rusar vi fullständigt igenom de många händelserna och mötena mellan Comey och Obama och slutligen Trump. Det hjälper om du redan är förhållandevis insatt genom att själv ha konsumerat nyheter eller rapportering kring händelserna, då man kan behöva en viss förkunskap av de otroligt många (och verkliga) karaktärerna som dyker upp under seriens gång. Men om vi hade fått dubbelt så många avsnitt och faktiskt hunnit lära känna exempelvis Rod Rosenstein (spelad av en alltid lika förträfflig Scoot McNairy) hade sannolikt hans scener i det sista avsnittet känts avsevärt tyngre.

För den redan insatte finns det inte heller särskilt mycket nytt att hämta i The Comey Rule, förutom möjligtvis en ökad förståelse för Comey och hans ageranden. Vilket kanske inte är lika kul/skrämmande som att få se Gleesons version av Trump ljuga folk rakt upp i ansiktet...

Något säger mig att det här bara är början på filmer och serier om den här perioden i vår historia. Tack vare ett fint skådespel och de få avsnitten, så är miniserien åtminstone värd en chans.

Spana också in vår lista med de bästa serierna på HBO Nordic.

För mer läsning ---> Scrolla vidare!

NÄSTA ARTIKEL