Succession

Succession (Säsong 1, Avsnitt 1)

  • 1 tim
  • Drama
  • HBO
Uppdaterad 09 december 2019 kl. 10:12 | Publicerad 06 juni 2018 kl. 16:06
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Jesse Armstrongs "Succession" går på tomgång.

  • I rollerna:
    Brian Cox, Jeremy Strong, Kieran Culkin, Hiam Abbass, Sarah Snook m.fl.

Pilotavsnittet av Jesse Armstrongs Succession regisserades av Adam McKay och mycket av det vi ser påminner om McKays film The Big Short. Det är affärsmän med dryga attityder i dyra kostymer på Manhattan som anstränger sig för att vara så odrägliga som möjligt. Med The Big Short lyckades McKay skapa ett underhållande och riktigt avslöjande porträtt av den världen. Men i Succession verkar idéerna till synes vara bortblåsta.

Serien kretsar kring familjen Roy, en global mediekonglomerat med Logan Roy (Brian Cox) i spetsen. Hans barn är alla involverade i firman på något vis, och sonen Kendall (Jeremy Strong) har ögonen på pappans vd-position. Men än verkar inte Logan vilja ge upp sin makt.

Det hela känns oinspirerat, som om den här berättelsen gjorts tusen gånger tidigare. Alla har ambitionen att nå Gudfadern-nivåer när det kommer till sådana här familjerelationer, men det räcker inte med en girig farsa och fyra excentriska barn med olika agendor, för att det ska bli bra. Visst är det lite kul att se Kieran Culkin (Macaulays bror) flacka omkring och vara totalt oberäknelig. Men resten av familjen är rätt tröttsam att följa.

En liten del av det narrativa handlar om Greg (Nicholas Braun), en avlägsen släkting som hamnat i trubbel och vill utnyttja sitt namn för yrkesmässiga skäl. Hans naivitet är en av få komiska element som faktiskt fungerar, annars är Succession en dramaserie som utger sig för att vara rolig trots att den inte är det.

Tanken på att ta sig igenom ytterligare nio timmar av det här känns inte särskilt lockande. Trots McKays bristfälliga regi i premiäravsnittet, har han ändå en tydlig vision som går att uppskattas, men samtliga nästkommande avsnitt regisseras av andra. Nej, Succession går inte att rekommendera speciellt starkt.

Spana in vår lista över de bästa filmtipsen från 2018.

NÄSTA ARTIKEL