Snowfall

"Snowfall" premiäravsnitt

  • 10 x 45 min
  • Drama
  • HBO
Rasmus Torstensson | Recension
08 juli 2017
Rasmus Torstensson | Recension
08 juli 2017

"Snowfall" – Ett stämningsfullt knarkdrama som inte riktigt lyfter

  • Manus:
    Eric Amadio, John Singleton, Dave Andron (skapare)
  • I rollerna:
    Damson Iris, Carter Hudson, Emily Rios, Isaiah John m.fl.
Snowfall
FOTO: HBO

Pilotavsnittet av HBO:s nya satsning Snowfall är en fest för ögon och öron. Ett både färgsprakande och mörkt drama som centreras kring den undre världen i 80-talets Los Angeles, ackompanjerat med skön 80-talsmusik. Snowfall består av två separata historier, den ena berättas ur den unge och smarte langaren Franklin Saints (Damson Iris) perspektiv och den andra ur CIA-arbetaren Teddy McDonalds (Carter Hudson). Flera av karaktärerna känns intressanta, men hanteringen av de två skilda världarna känns aningen ofokuserad.

LÄS MER: TV-serier för regniga sommardagar – Här är tipsen

Fokus skiftar ständigt från Franklins fartfyllda liv till McDonalds mer sterila. Trots framgångsrik utbildning på en välartad "White-High School" väljer Franklin bort flera ansedda colleges för att stanna där han kommer från. Han beskriver det själv som att han väljer "friheten framför pengarna". Ändå visar han flera prov på att just snabba pengar är något han starkt åtrår. Byråkraten McDonalds liv kunde inte se mer annorlunda ut. En man i 30-årsåldern som något motvilligt blir indragen i en knarkhärva innehållande en CIA-Agents död, mycket kokain och flera skumma män och kvinnor.

TIPS: Cineasten diskuterar om HBO-serien "Sex and the City" verkligen är feministisk

Båda delarnas ledande karaktärer känns efter ett avsnitt gjutna men en rad bikaraktärer introduceras i allt för rask takt. Därtill är Franklins historia betydligt mycket mer engagerande än McDonals, åtminstone just nu. Dock är väl chansen att bägges livsöden smälter samman inte allt för liten.

Sammanfattningsvis blir jag aldrig riktigt indragen i Snowfall, trots att det som händer för det mesta är bra. Detta kan främst vara en effekt av lite för snabb klippning, där övergångarna inte sker helt smärtfritt. Jag kan dock tänka mig att serien kan lyfta om den får mer tid på sig. För det är härligt att ta tidsmaskinen tillbaka till 80-talets LA. Produktionsdesignen är urläcker, kostymerna precis lika klockrena. Förhoppningsvis skapas det mer nerv genom att teamet ingjuter en större dos crime-noir i Snowfall. Då kan det nog bli riktigt bra detta också, HBO!

Vad tyckte du om HBO:s "Snowfall"?