"SMILF" (säsong 2)

"SMILF" (säsong 2)

  • 10 x 30 min
  • Komedi, Drama
  • HBO
Uppdaterad 05 december 2019 kl. 11:12 | Publicerad 20 januari 2019 kl. 14:01
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

"SMILF" är en av de mest udda och fullkomligt fantastiska serierna i världen just nu.

Det finns bara en handfull serier där samma person sitter på nästan alla av produktionens viktigaste stolar. Donald Glovers "Atlanta", Pamela Adlons "Better Things", Scott Ryans "Mr Inbetween" och Frankie Shaws "SMILF". Dessa personer både skriver manus, regisserar, exekutivt producerar samt spelar huvudrollen i sina serier.

  • Manus:
    Frankie Shaw (skapare)
  • I rollerna:
    Frankie Shaw, Rosie O'Donnell, Connie Britton, Miguel Gomez m.fl.
Smilf
Connie Britton och Frankie Shaw i SMILF. Foto: HBO Nordic

Vilket gör att, om skaparna är talangfulla nog, vi tittare kan få ta del av helt fantastiska visioner som inte liknar något annat. Precis så är det med Frankie Shaws SMILF, där du aldrig riktigt vet vad du kommer att få ta del av när du startar ett avsnitt. Ibland tilltalar det mig inte alls, medan andra gånger blir jag fullständigt golvad av vad hon lyckas koka ihop.

Vi får följa den ensamstående mamman Bridgette Bird (Frankie Shaw) genom hennes vardagsliv, ständigt pank, kåt och beroende av sin komplicerade mammas (spelad av en fantastisk Rosie O'Donnell) barnvaktshjälp. Hon försörjer sig delvis genom att hjälpa lyxhustrun Allys (Connie Britton) barn med läxor och barnvaktande.

"SMILF", som för övrigt är en uppdatering av "milf"-förkortningen (googla på egen risk) där det tillagda s:et står får singel, är på ytan en komediserie. Men det råder ingen tvekan om att Shaw har en väldigt mörk humor. För egen del uppfattar jag den mer som dramaserie, i vilken karaktärerna ofta råkar hamna i väldigt underhållande och självutlämnande situationer.

smilf
Bridgette försöker få Larrys pappa att vara barnvakt i sista minuten. Foto: HBO Nordic

Vid sidan om det vardagliga ensamstående mamma-livet, som vi får ta del av och som fungerar som en slags baslinje för Bridgettes sätt att se på livet, är det också uppenbart att Shaw är en stor film och tv-fantast. Ofta görs referenser, på olika sätt, till andra filmer och serier på uppfinnsingsrika vis. Med avsnitten inspelade på innovativa och ambitiösa sätt, vilket särskiljer SMILF från nästan alla andra komediserier.

Jag kan inte göra annat än att helhjärtat rekommendera "SMILF". Både den första säsongen som redan finns att ta del av, men givetvis även fortsättningen nu med den andra där jag har fått ta del av halva säsongen hittills. Starkast möjliga fyra av fem!

För fler tips på nya serier, se vår lista på de bästa serierna 2019.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL