Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Rellik HBO

Rellik säsong 1

  • Deckare, Thriller, Drama
  • HBO
Carl Hempel | Recension
17 september 2017
Carl Hempel | Recension
17 september 2017

Rellik – Deckarserien som anammat Memento-konceptet och går bakåt i tiden

  • I rollerna:
    Richard Dormer, Jordi Balfour, Ray Stevenson m.fl.
Richard Dormer och Jordi Balfour i "Rellik"
Foto: BBC One

 

"Rellik" inleds med att en nyhetsuppläsare berättar att den misstänkta seriemördaren Steven Mills tidigare under dagen blivit nerskjuten av polis. De flesta poliser som har jobbat med fallet är lättade och glada över att jakten på Mills äntligen är över. Men poliskommissarie Gabriel Markham (Richard Dormer) jublar inte än. Var verkligen Mills den enda som låg bakom morden? Kan han till och med ha varit oskyldig?

Plötsligt tar Rellik tillbaka oss några timmar i handlingen. Vi får veta mer om karaktärerna, morden och jakten på Mills som ledde till hans död. Vi fortsätter kastas tillbaka i tiden. Ju längre bak vi kommer desto mer får vi veta.

På ytan är "Rellik" (Killer baklänges) en traditionell brittisk deckarserie. Klyschorna finns där, men i och med att historian berättas baklänges skiljer den från de flesta andra deckare i sin genre. Den här idén har de dock inte varit först med. Christopher Nolans indiethriller Memento från 2000 använde sig av precis den här berättarstrukturen. Filmen kom att göra ett stort avtryck på indievärlden och etablerade Nolan-bröderna som några av de mest kreativa filmskaparna i Hollywood. Memento är också en av mina absolut favoritfilmer. Därför hade Rellik mycket att leva upp till. Jag måste faktiskt medge att serien klarade uppgiften relativt bra.

Lekfulla scener ger liv åt tråkigt foto

Deckarserien är troligtvis den perfekta genren till att klara av detta koncept. Vi får hela tiden små bitar av information som vi senare kan pussla ihop. Vi vet vad som har hänt men inte varför och inte hur. Det är ibland svårt att hänga med men Rellik gör det relativt enkelt för tittaren. Bland annat väljer skaparna att spela om många scener vi nyss sett i tillbakaspolning, vilket ger dem chansen att leka med olika effekter och skapa stiliga scener. Det ger liv i det annars ganska trissa fotot och klippningen.

I huvudrollen ser vi Richard Dormer, mest känd som den eldsvärdsfäktande Beric Dondarrion i Game of Thrones. Hans röst är otroligt tillfredsställande och han passar perfekt in i det mörka och kusliga England Rellik utspelar sig i. Hans karaktär har också fått ett brännskadat ansikte efter att ha fallit offer seriemördaren. Något som gör både karaktären och historian betydligt mer intressant. I andra noterbara roller ser vi bland andra Rose Byrne-look aliken Jodi Balfour (Quarry) i rollen som Dormers poliskollega och älskare (suck) samt tungviktaren Ray Stevenson (Thor, Punisher, Dexter, Black Sails) som polischef.

Jag tillhör egentligen inte målgruppen för brittiska deckare, men jag är alltid öppen för serier som bryter normerna inom sin genre. Första avsnittet av Rellik är överraskande bra men om det kommer hålla hela vägen vågar jag inte spekulera i än.