Recension: Knekt (säsong 1)

Recension: Knekt (säsong 1)

  • 8 x 30 min
  • Drama, Komedi
  • HBO
Eric Diedrichs
Uppdaterad kl. 19:58 | Publicerad 15 september 2023 kl. 18:00
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Pengarna flödar i historia om illegalt spelande

I dag är det premiär för norska dramakomedin "Knekt" på HBO Max. Filmtopps Eric Diedrichs recenserar.

  • Skapare:
    Johannes Roaldsen Fürst, Emil Håseth Gurvin, Raymond Hansen
  • I rollerna:
    Johannes Roaldsen Fürst, Mikkel Bratt Silset, Deniz Kaya, Nokokure Dahl m.fl.

Efter att ha cashat in på en illegal spelklubb, bestämmer sig tre barndomsvänner för att lämna den norska småstaden och öppna ett eget "casino" i Oslo. Trots att de går all-in får de en trög start, men så småningom börjar pengarna att flöda – och det med besked. Men, som vi alla vet, kan inte lyckan vara för evigt.

Att upplägget är lika gammalt som hasardspel medför sina problem. I princip varenda vändning går att förutse på mils avstånd och karaktärerna i sig är ungefär lika urtypiska. Det är inte förrän fyra avsnitt in som jag börjar känna mig någorlunda investerad i Stian (Mikkel Bratt Silset), Jeppe (Johannes Roaldsen Fürst) och "B" (Deniz Kaya), som dessförinnan mest bara har spelat, spelat och spelat – och strött pengar kring sig. Deras medarbetare Ti (Nokokure Dahl) börjar här tillföra en dynamik i grabbgänget samtidigt som lite konkurrens från andra aktörer börjar uppdagas.

Knekt säsong 1
Fr.v. Deniz Kaya, Johannes Roaldsen Fürst och Nokokure Dahl. Foto: Emil Gurvin / HBO Max

För jämtjockt för att prioriteras

Tonen i Knekt kan väl bäst beskrivas som reserverat lättsam. Det mesta flyter på, det bjuda på några humorförsök (vissa lyckade) och en handfull smärre, dramatiska situationer. Trots att avsnitten är rätt korta – drygt 30 min styck – känns det hela tiden lite småsegt och man får liksom aldrig riktigt chansen att lära känna karaktärerna som, trots att de är få, förblir märkbart anonyma.

Det sista avsnittet har ännu inte blivit tillgängligt för oss recensenter, så om det öppnar för en ytterligare säsong är svårt att svara på. Men om en ny omgång levereras så är jag villig att ge Knekt en ny chans – om serieskaparna vågar ta ut svängarna lite mer. Nu är helt enkelt serien för jämtjockt för att prioriteras i en översmockad streamingvärld.

De första avsnittet av "Knekt" finns nu att streama på HBO Max.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL