Nu på bio

Det senaste på biofronten!

My Brilliant Friend

My Brilliant Friend (säsong 1, avsnitt 1-4)

  • 8 x 50 min
  • Drama
  • HBO
Jonatan Blomberg | Recension
03 december 2018
Jonatan Blomberg | Recension
03 december 2018

"My Brilliant Friend" är en imponerande bedrift på alla sätt och vis.

Fängelseserien "Oz" drog igång HBO:s satsningar på dramaserier 1997, sedan dess har de producerat många av världens allra bästa tv-serier. Det skulle däremot dröja hela 21 år innan en originalserie spelades in helt och hållet på ett annat språk än engelska. "My Brilliant Friend" är denna ovanliga satsning, en serie utöver det vanliga med autenticitet som ett tydligt ledord.

  • Manus:
    Saverio Costanzo, Elena Ferrante, Francesco Piccolo, Laura Paolucci (skapare)
  • I rollerna:
    Elisa Del Genio, Ludovica Nasti, Margherita Mazzucco, Gaia Girace m.fl.
My Brilliant Friend
Elisa Del Genio och Ludovica Nasti i My Brilliant Friend. Foto: HBO Nordic

För två månader sedan hyllade jag Peter Grönlunds Goliat, för att ha lyckats leverera en autentisk käftsmäll. Även om det rent handlingsmässigt var en helt annan berättelse, finns det samtidigt likheter mellan de båda projekten som jag gillar. Produktionen bakom My Brilliant Friend verkar exempelvis ha dammsugit hela Italien efter de perfekta amatörskådespelarna.

För att göra det hela ännu svårare utspelar sig My Brilliant Friends historia över en väldigt lång tid, där huvudpersonerna Elena och Lila börjar sin resa som två unga flickor. Faktumet att seriens skapare lyckats hitta amatörskådespelare som aldrig stått framför en kamera tidigare, som dessutom behövde likna varandra (då samma karaktärer görs av olika skådespelare i olika åldrar), är enormt imponerande.

Elisa Del Genio, Ludovica Nasti, Margherita Mazzucco och Gaia Girace som tillsammans står för huvudrollerna i seriens fyra första avsnitt, kommer garanterat få erbjudanden om fler skådespelarjobb framöver. Där Girace, som spelar den tonåriga och fantastiska vänninan Lila, är i en liga för sig och lär plocka hem en hel del nomineringar på de kommande prisgalorna.

My Brilliant Friend
Margherita Mazzucco och Gaia Girace i My Brilliant Friend. Foto: HBO Nordic

Handlingen utspelar sig inledningsvis i ett fattigt och litet område under 1950-talet i Neapel, Italien. Där får vi se hur en livslång vänskap mellan två flickor växer fram. Lilla Elena är pluggisen som varit bäst i klassen, men när de ska lära sig att läsa och skriva är det plötsligt bråkstaken Lila som överraskar alla med att ha lärt sig både läsa och skriva helt själv. Uppvuxen i ett område där nästan ingen av de vuxna ens kunde läsa, och verkligen inte någon i hennes skomakarfamilj.

Därefter får vi genom en djupdykning följa med in i det italienska 50-talets verklighet, för fattiga men oerhört smarta flickor och unga kvinnor. Vad fanns det egentligen för framtid att förvänta sig? Elena och (verkligen inte) Lila tänkte i alla fall inte rätta in sig i ledet.

Serien är baserad på Elena Ferrantes framgångsrika bok Min fantastiska väninna, och HBO:s adaption är på många sätt helt fantastisk. Skådespelandet utanför de fyra huvudrollerna är däremot av lite varierande kvalitet, men inget som drar ned upplevelsen märkbart.

För mer läsning, se vår lista över årets bästa serier.