Nu på bio

Det senaste på biofronten!

"Mr Inbetween" (säsong 2)

"Mr Inbetween" (säsong 2)

  • 11 x 30 min
  • Drama, Action
  • HBO
Jonatan Blomberg | Recension
24 november 2019
Jonatan Blomberg | Recension
24 november 2019

Scott Ryans "Mr Inbetween" fortsätter att leverera TV-perfektion.

Den första säsongen av "Mr Inbetween" fick en fullpotts recension av mig för ett år sedan. Förhoppningarna på den andra säsongen var med andra ord oerhört högt ställda. Till skillnad från den första tajta säsongen på sex korta avsnitt var faktumet att årets upplaga var på nästan det dubbla en sann gåva från seriens skapare Scott Ryan. Tack och lov är nivån på avsnittens kvalitet fortfarande osannolikt hög.

  • Skapare:
    Scott Ryan
  • I rollerna:
    Scott Ryan, Damon Herriman, Chika Yasumura, m.fl.
Scott Ryan i "Mr Inbetween".
Scott Ryan i "Mr Inbetween". Foto: HBO Nordic

Det är bara att lyfta på hatten för den amerikanska kabelkanalen FX:s förmåga att vaska fram den absoluta toppen av TV-skapare och låta dem förverkliga sina visioner. Donald Glovers Atlanta och Pamela Adlons Better Things har länge varit bevis på det faktumet, men Scott Ryan är minst lika duktig på att både skriva samtliga manus och sedan själv spela huvudrollen i Mr Inbetween som sina mer kända kollegor.

Mr. Inbetween handlar om pappan, bästa vännen, pojkvännen, brorsan, ex-maken, säkerhetsvakten och yrkesmördaren/fixaren Ray Shoesmith, spelad av en fullständigt magnetisk Ryan. Det går inte att enbart beskriva Mr Inbetween som en rå, men samtidigt smakfull, actionserie där Ray mördar skurkar som gjort hans arbetsgivare (Damon Herriman) upprörd.

Även om det under vissa avsnitt är precis vad serien är. Grejen är bara att nästa avsnitt kan vara ett oerhört finstämt och vackert drama-avsnitt med välskrivna scener mellan Ray och hans dotter, Ray och hans bror eller Ray och hans flickvän.

Damon Herriman i "Mr Inbetween".
Damon Herriman i "Mr Inbetween". Foto: HBO Nordic.

Det är blandningen av tankeväckande, hjärtskärande och hoppfulla dramainslag mitt i den nattsvarta och självdestruktiva mördarmaskinen som gör att karaktären Ray Shoesmith lever upp till seriens namn som Mr Inbetween. Även Damon Herriman, som under året spelat Charles Manson i både Once Upon a Time in Hollywood och Mindhunter, förtjänar att hyllas för sin insats i rollen som herrklubbsägaren Freddy.

Faktumet att serien utspelar sig i Australien med skådespelare och miljöer du vanligtvis inte ställs inför, tillsammans med Nash Edgertons (han har regisserat samtliga avsnitt) visuellt slående regi, lyckas även den andra säsongen nå upp till något som bara kan beskrivas som perfektion.

Jag kan inte rekommendera Scott Ryans skapelse mer helhjärtat. Det är bara att ta tjuren i hornen och se Mr. Inbetween.