Legion säsong 3

"Legion" (säsong 3, avsnitt 1-3)

  • 8 x 60 min
  • Action, drama, sci-fi
  • HBO
Uppdaterad 03 december 2019 kl. 15:12 | Publicerad 11 juli 2019 kl. 18:07
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.
ANNONS
ANNONS

Början på slutet av "Legion" är lika härligt galet som vanligt.

När tv-skaparen Noah Hawley, efter framgångarna med "Fargo", fick i uppdrag att ta hand om FX:s första Marvelserie "Legion", kändes det som ett spännande val. Han är en av vara få nutida, riktiga visionärer och kanske egentligen mer av en konstnär än en vanlig regissör och manusförfattare.

  • I rollerna:
    Dan Stevens, Rachel Keller, Aubrey Plaza, Lauren Tsai m.fl.
Dan Stevens som David Haller i "Legion".
Dan Stevens som David Haller i "Legion". Foto: Fox Sverige

Den tredje och sista säsongen av Legion, ser ut att bli en av de bästa superhjälteserierna någonsin. Åtminstone om man klarar av att hantera den abstrakta och surrealistiska berättarstilen, som egentligen bara kan jämföras med David Lynchs Twin Peaks och kanske årets Too Old to Die Young från Nicolas Winding Refn.

Jag har fått ta del av de tre första avsnitten ur den tredje säsongen, som totalt kommer att bestå av åtta avsnitt, innan hela David Hallers (Dan Stevens) resa är över. I vanlig ordning är det svårt att veta om man faktiskt har hängt med. Inte förrän vi når fram till slutet kan jag på riktigt avgöra om konststycket är lyckat eller inte. De visuellt magnifika scenerna, dansandet, sjungandet och det brutala dödandet fortsätter som vanligt.

Det jag kan avslöja är att den tredje säsongen introducerar en ny mutant, med kraften att resa både framåt och bakåt i tiden. Detta är något vi får veta redan under den första minuten av den nya säsongen, så det kommer inte att förstöra något av din upplevelse, men blotta vetskapen om att vi nu kastar in något så komplicerat som tidsresor i en av världens redan mest komplicerade serier... är imponerande. Och hittills har det verkligen fungerat.

Aubrey Plaza som Lenny i "Legion".
Aubrey Plaza som Lenny i "Legion". Foto: Fox Sverige

Den tredje säsongen av "Legion" tar vid ungefär ett år efter händelserna i säsongsfinalen av den andra, i vilken David praktiskt taget drogade Syd (Rachel Keller) och förgrep sig på henne. Det verkar vara den första gången i Davids liv som han inser att han kanske inte är så god som han har trott.

Den första säsongen behandlade David som ett offer, med uppvaknandet av de enorma krafter han inte visste att han hade. Den andra lät oss se honom som vår hjälte, för att allt eftersom förvandla honom till vårt verkliga monster. När historien nu börjar lida mot sitt slut är det den inre kampen mellan offret, hjälten och monstret inom David som sätter alla andras liv i fara.

Jag kan verkligen inte förstå hur "Legion" ska kunna knytas ihop under de resterande fem avsnitten, men kanske är det fel sak att förvänta sig av en serie som är så befriande annorlunda på alla sätt? Oavsett vilket är den nya säsongen väl värd din tid.

För mer läsning se vår lista över årets bästa serier.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL