Nu på bio

Det senaste på biofronten!

King of the Wilderness

King in the Wilderness (2018)

 • 1 tim 51 min
 • Dokumentär
 • HBO
Rasmus Torstensson | Recension
06 april 2018
Rasmus Torstensson | Recension
06 april 2018

"King in the Wilderness" – en dokumentär full av medmänsklighet.

I "King in the Wilderness" ges en nyanserad inblick i de sista åren av Martin Luther King Jr liv. Trots att dokumentären följer en bekant dramaturgi lyckas den både beröra och inspirera. HBO och Peter W. Kunhardt har verkligen träffat rätt.

 • Regi:
  Peter W. Kunhardt
 • Manus:
  Chris Chuang
 • I rollerna:
  Martin Luther King Jr m.fl.

Många känner nog till Martin Luther King Jr och det "I have a dream"-tal som han höll i samband med medborgarrättsrörelsens marsch i Washington år 1963. Och därtill hans senare mycket tragiska död våren 1968. Men tiden där emellan är inte lika känd för den icke pålästa.

"King in the Wilderness" berättar om de sista åren innan Luther King Jr's död. Dokumentären fokuserar huvudsakligen på tre historiska skeenden, däribland Vietnamkrigets påverkan på Kings politiska agenda. Upplägget fungerar bra och det är skönt att slippa den kronologiska biografin.

Hur som helst är det inte enbart den politiske ikonen utan också människan Martin Luther King Jr som står i fokus. Genom kollegor och närstående vänners perspektiv målas den store frihetskämpens personlighet upp nyanserat. Han var en fantastisk människa, men precis som alla människor gjorde han misstag. Tittaren får komma tätt inpå och se hur King, trots psykisk ohälsa och mindervärdeskomplex, kämpade in i det sista.

Det krävs mod för att mitt i brinnande krig ta sig an en hel regering, som dessutom systematiskt prioriterat människor av en annan hudfärg. Det tog också ett tag innan King beslutade sig för att gå in i debatten om Vietnam, men som han gjorde det. Det tal han höll i Riverside Church New York om krigets meningslöshet, segregationen i städerna och de förtrycktas ekonomi ser flera av hans vänner som det allra starkaste. Det är bara att hålla med. Scenen i kyrkan gav ordentligt gåshud.

Mot slutet finns sedan en av filmens mest intima scener. Vid Martin Luther Kings Jr's begravning bryter hans far fullständigt ihop. Han tappar bokstavligt taget förmågan att gå när han får se sin sons döda kropp. Det är hjärtskärande och skapar en vemodig känsla i hela kroppen.

Sammanfattningsvis är "King in the Wilderness" en riktigt bra dokumentär. Den rekommenderas starkt, oavsett politisk tillhörighet. Det går det inte att bortse från att Martin Luther King Jr är en av de mest inflytelserika individerna i modern historia. Mot slutet av filmen citerar hans fru ett av deras barn:

Dad may be physically dead, but his spirit will never die.

Det ringar in det jag kände när eftertexterna rullade väldigt bra.

För tips på flera starka filmer: se vår lista på de bästa filmerna de senaste åren.